С Филм за Мито Орозов „160 години безсмъртие“ Враца бележи годишнина от рождението на големия индустриалец

5879
С Филм за Мито Орозов „160 години безсмъртие“ Враца бележи годишнина от рождението на големия индустриалец
Снимка: Община Враца

Днес, 11 февруари, от 17:30 ч., в Кино „Метропол“ във Враца ще бъде прожектиран филмът „160 г. безсмъртие“. Лентата е изработена по повод 160-тата годишнина от рождението на видния врачански индустриалец - Мито Орозов. Филмът е късометражен и е представя най-интересните моменти от биографията на фабриканта на файтони, единствен в Северозапада.  Идеята да се направи филм за живота на Мито Орозов е дело на общественика Христо Илиев.

За това  как са го възприемали съвременниците му, е добре да припомним мнението на един от най-влиятелните политици на България Атанас Буров :

Враца - древна и млада

Уникална природа, древна история и готини хора – с тези думи трябва да започна разказа си за моя роден град - Враца. Извън сантим...

 "Едно е да те вози проста селска талига с дръгливи коне, друго е файтон-каляска с рисунки по него, която е излязла от ръцете на Мито Орозов от Враца", казвал бившият министър.

Каква е заслугата на видния врачанин освен файтоните – той въвежда 9 часов работен ден във фабриката си. Годината е 1907, до този момент работниците имали 15-16 часа работа на ден. Орозов решил, че умореният човек не може да работи пълноценно и намалява времето за труд. Мито Орозов е един от организаторите и  участник на първото промишлено пловдивско изложение през 1892 г. Негово превозно средство, което показва на форума в Пловдив, му донася и първия златен медал. С моделите си той участва и на международни изложения. Едно от тях се провежда в Лондон, където врачанинът също получава злато.

Мито Орозов успява да впечатли и Алеко Константинов. Споменава го и в своя пътепис "София - Мездра - Враца"."Най-отрадно впечатление ми направи фабриката на Орозова или по-вярно самата личност на Орозова. Орозов? Was ist das? - ще попита гордият столичанин. Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г. Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици! Орозов е един беден самоук, който от правене на врачански бастони и табакери е достигнал да построи една фабрика, в която той и десетина работника изработват най-елегантни кабриолети и файтони. Всички машини и приспособления във фабриката са дело на неговите ръце. Днес цяло Врачанско е наводнено с кола и кабриолети от неговата фабрика."

За тази голяма личност е направен филма „160 години безсмъртие“. Преди повече от век със своите любознателност, инициативност, дръзка воля, трудолюбие, замах и постоянство той олицетворява модела на съвремието.

Община Враца взема мерки за намаляване на бездомните кучета

На съвместна среща на Община Враца, БАБХ, зоополиция и ветеринарни клиники бяха обсъдени мерките, които са нужни, за да се намали попул...

На представянето на лентата ще присъства правнукът на Мито Орозов – Петър Орозов, както и Анко Велков – майстор на файтони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Пускат парното във Враца

Скандали и закани: В село Лиляче три пъти броили бюлетините, сметката не излизала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com