Театърът във Враца ще отбележи 80-годишния си юбилей с богата програма, входът е свободен

1529
Театърът във Враца ще отбележи 80-годишния си юбилей с богата програма, входът е свободен
Снимка: личен архив

Назад в годините остават възрожденските времена, когато през август 1938 г. група театрали изнасят първото представление в град Фердинанд (днешен Монтана). Играе се „Пристанала“ по Ботев. Архивите не са запечатали нищо от тези вълнуващи спектакли, но по разкази на първия му директор проф. Стефан Кортенски, трупата изнасяла по 10 представления седмично и имала съдбата на пътуващ театър. Със Заповед на Областния управител, всяко селище от Врачанска околия, трябвало да дава определен процент от прихода си за поддръжка на театъра.

През октомври театърът намира свой дом в сградата на местното читалище, което сега е сграда на Центъра за работа с деца. По време на представленията, тогавашният кмет на Враца издава заповед да не преминават файтони по улицата, за да не пречат и да не смущават спектаклите.

През 1977 г. театралната трупа се мести в читалище  „Развитие“ - удобна сграда с голяма сцена, където остава до 1977 г., когато е готов Дворецът на културата на площад „Христо Ботев“ , който приютява и до днес Драматично-кукления театър на града.

Инициативите по повод 80-тата годишнина на театъра започват на 21 ноември от 11 часа в сградата на първият дом на театралите – Центърът за работа с деца. За любителите на кукленото майсторство ще работят местните кукловоди и театралмайстори, които ще покажат на децата как да си изработят кукли за театър и как да играят пиески с тях.

От 17 часа, за по-големите ученици, се организира пърформанс с различни актьорски задачи в читалище "Развитие". Очаква се голямо театрално шествие, което ще премине по централните градски улици, а кулминацията на празника ще започне от 19.30 часа на голямата сцена на театъра. Директорът Анастас Димитров сподели, че представлението ще е низ от вижън, фотоси и актьорска игра, като с много самоирония и любопитни случки ще бъде разказано преживяното през годините.

Магът Астор, който е ученик на врачанина Мистър Сенко, ще участва в този спектакъл, за да разкаже за магията на театъра. Припомняме, че мистър Сенко е изиграл първото си представление на сцената на Врачанското читалище "Развитие". Още много известни личности от актьорското войнство ще присъстват на спектакъла, но ръководството на театъра не повдигна завесата и остави тази изненада за 21 ноември.

Днес във Врачанския театър работят 65 човека, от тях 33-ма са актьори, а останалите са сценични работници, технически лица и административен персонал. В близките месеци се очаква да стане готова и книга за историческата съдба на театъра. „ Гости за юбилея ще пристигнат от Македония Сърбия, Украйна и Румъния, с които нашите театрали имат творчески контакти.

На 22 и 23 ноември ще стартира новата премиера на „ Ивковият Гергьовден“ от  Слободан Алексич, една пиеса, която може да се нарече втора серия на Зона Замфирова “, обяви директорът Анастас Попдимитров.

„Салонът на театъра ще бъде отоплен и нашите зрители ще ни гледат в приятна атмосфера", допълни Попдимитров, като каза, че има открита набирателна сметка за дарения. "Ако има някой, който е изпълнен с любов към изкуството и е родолюбец, ще сме му благодарни", заявява в заключение той.

Големият празничен спектакъл е безплатен и ще бъде отворен за всички, които са винаги са показвали своето пристрастие към изкуството на врачанските театрали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com