В Северозападна България: За заетост на 12 000 безработни трябват 84 млн. лв.

7277
В Северозападна България: За заетост на 12 000 безработни трябват 84 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Проблемът с трайно безработните у нас ще продължи да се задълбочава през следващите три години независимо от възстановяването на пазара на труда и похарчените милиони за обучение.

Само за заетост на 12 000 души, които нямат работа повече от 1 г., са необходими годишно по 84.2 млн. лв. Тази сума иска Социалното министерство, за да тества пилотна програма за наемане на 10% от трайно безработните, съсредоточени в Северозападна България, отбелязва вестник "Сега".

790 хиляди българи не искат да работят

Малко над 790 хил. българи между 15 и 64 години не учат, но не искат да работят. Причините тези хора да не си търсят работа са лични ил...

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов обаче е на мнение, че предложените мерки няма да доведат до подобряване на работната сила. Това е поредната инициатива за най-изостаналия район у нас. Кабинетът разработи цяла инвестиционна програма за този край на България, която обаче беше върната на регионалното министерство за преработка.

Новата програма за безработните над 1 г. е разработена и само чака финансиране, обясняват от Социалното министерство. Мерките са насочени към продължително безработни, безработни на социално подпомагане, безработни без квалификация и професия, неактивни и обезкуражени.

Парите обаче са повече, отколкото целия бюджет за заетост. За седма поредна година националният план за заетост е разчетен на 73 млн. лв., въпреки че междувременно минималната заплата се увеличи от 240 на 460 лв. Така парите стигат за все по-малко заети.

"При недостатъчно предлагане на работни места на първичния пазар и бързото развитие на технологиите продължително безработните и лицата без квалификация не могат да си намерят работа. За тях единствената възможност да придобият квалификация и да започнат работа е включването им по мерки и програми за заетост и обучение", мотивират се от Министерството на труда и социалната политика.

18% от безработните у нас търсят първата си работа

Безработицата се понижава, а 18 на сто от безработните търсят първата си работа. Това показват данните на НСИ за икономическата активно...

Според последните данни на Агенцията по заетостта към края на ноември трайно безработните над 1 година са около 101 000, докато миналия юли са били 117 хил. души. Тези без квалификация и образование са 141 000, като спрямо юли 2016 г. намаляват с около 7000. Общата безработица в страната иначе достига най-ниски нива от 8 години - 261 000 души, отбелязват още от Агенцията.

Европейската комисия обаче предупреждава, че дългосрочната безработица продължава да бъде нарастващ проблем в България. "Обхватът на активните мерки, насочени към трайно безработните, остава недостатъчен. Програмите за обучение на дългосрочно безработните до този момент са в много малък мащаб и ще трябва значително увеличаване, за да бъдат ефективни", признават от социалното ведомство. На този фон парите за субсидирана заетост за 2016 г., насочени към продължително безработните, бяха едва 6.6 млн. лв. Колко ще са тази година ще стане ясно към края на януари.

Друг голям проблем на субсидираните мерки за заетост е тяхната неефективност. От 2003 до 2011 г. държавата е похарчила 1.5 млрд. лв. за такива мерки, с което е повишила заетостта в страната с едва 2%, показа изследване на Министерството на труда. Според други анализи 16% от участвалите в мерки и програми за заетост са си намерили работа само благодарение на участието си в тях.

Снимка: Архив

Трайно безработните у нас са над 111 хиляди души

Трайно безработните в страната наброяват 111 097 български граждани. Става въпрос за мъже и жени, които нямат работа в продължение на п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com