Врачанските улици ще имат покритие като тези в Париж

2992
Врачанските улици ще имат покритие като тези в Париж
Снимка: Община Враца

Нова европейска визия ще има Враца, след като бъдат поставени новите плочи на Централния булевард. С тази новина се похвали местната управа пред журналисти. „Вече 3 месеца и половина се работи по проекта за градската пешеходна зона”, каза пред медиите главният архитект на общината Чавдар Спасов, който е изготвил и проекта.

Основните цели на амбициозния проект са: обновена градска среда, обогатяване на зелената зона в града и изграждане на достъпна среда за хората с увреждане.

Временно затварят улица "Трапезица" във Враца

До 17 часа ще бъде затворена улица „Трапезица“във Враца. Това се налага поради строително-монтажни дейности. Движението ще ...

”В момента  откритата работна площадка е пред Община Враца и зад паметника на Христо Ботев. Налага се подмяна на комуникационната система, изграждане на нова поливна система,положена и подземната инфраструктура”.

Въпросът, който живо интересува врачани, е подмяната на настилката, тъй като всяка зима поради хлъзгавите плочки, те пълнеха ортопедията на местната болница.

"От миналата година се търси вариант за плочките на новата пешеходна зона”, заяви арх. Ч. Спасов и допълни, че с много усилия е променен материалът, с който ще бъде изградена новата настилка. По проект беше предвидено да се поставят клинкерни плочи, с дебелина от 1,4 см. Подобни екструдирани плочки са твърде неустойчиви и се поставят в басейни или други мокри помещения. Съвместно с кмета Каменов водихме преговори с управляващия орган (Региони в растеж), те да бъдат подменени. Едва на 20 септември 2018 година, получихме положително становище за промяна на материала. Новата настилка, предвидена за монтаж, е с дебелина 8 см. и е изградена от екструдиран бетон, със специален износващ слой. Подобен тип материал е използван и при изграждането на площадите в Плевен, Бургас, както и пред Министерски съвет.“ - заяви главен архитект Спасов и уточни, че плочите се правят по 50-годишна немска технология и са в няколко цвята. Така избраните материали предпазват от плъзгане , масивни и здрави са, може да се движат върху тях  и превозни средства – пожарна и др.тежка техника.

”Не са използвани естествени материали, защото са много скъпи”, поясни кметът Каменов. ” Работим поетапно, частите за които имаме средства. Идеята ни да обновим частта от площад ”Суми” до ”Здравец” отпадна точно поради липса на такива средства", заяви Каменов и се похвали, че е готов участъка при Градската концертна зала.

Наградиха най-добрите певци от фестивала „Мара Врачанка“

Наградиха най-добрите певци от фестивала за стари градски песни „Мара Врачанка“. Първо място в категория „Групи&ldquo...

Кметът потвърди, че няма да бъдат унищожавани чинарите в центъра, напротив. Пространството около тях ще бъде облагородено, ще имат поливна система и винаги свежа трева. Предвидено е и засаждането на още подходящи дървесни видове. Новата визия на Пробива ще радва окото и вечер, когато настилката ще бъде осветена отдолу.

Припомняме, че Община Враца подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на регионалното развитие и благоустройството на стойност над 6 милиона лева. Предвидените дейности по проекта са свързани с обновяване и модернизиране на следните участъци от Централната пешеходна зона в града – от гаровия площад през бул. „Никола Войводов”(известна на всички като Пробива)  и площад „Христо Ботев“, с прилежащия парк до църквата „Св. Николай Мирликийски“.          

С реконструкцията врачани очакват да имат по-добра визия на пешеходните зони и тротоари, както и на местата за обществен отдих. Враца дълги години се гордееше с първата по рода си пешеходна зона, обособена в България. Тя е проектирана преди 40 години от архитект Иван Велев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Пускат парното във Враца

Скандали и закани: В село Лиляче три пъти броили бюлетините, сметката не излизала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com