X
 
 

Вълчев посочи Враца като пример за правилно развитие на образованието

1103
photo of Вълчев посочи Враца като пример за правилно развитие на образованието
Снимка: Община Враца
„За последните няколко години Община Враца полага изключително много усилия за модернизиране на образователната инфраструктура и развитието на професионалното образование. Учебните заведения в региона припокриват напълно политиката на министерството за утвърждаване на националното самосъзнание сред младите хора. Вярвам, че с общи усилия, ще успеем да разширим образователната среда на учениците, като им предоставим възможност да развиват своите компетенции. С инвестираните средства до момента по оперативни програми и от бюджета на министерство на образованието, Враца е пример за правилно развитие на образованието и модернизиране на инфраструктурата на училищата и детските градини“ – каза министърът на образованието и науката – Красимир Вълчев, по време на работно посещение във Враца.

Министър Вълчев посети сградата на бившето училище в село Паволче, където заедно с кмета Калин Каменов подписаха договор, чрез който община Враца дарява сградата на образователното министерство.

„Днес е изключително важен ден за всеки жител на село Паволче, тъй като само след година година, тук ще бъде създаден първият в страната Национален център за православно, патриотично и екологично образование. Вашето населено място е люлката на родолюбието, тъй като от тук минава Ботевия поход, има православен храм и десетки еко пътеки. Вярвам, че след откриването на центъра, в тази прекрасна сграда отново ще има живот и в нея ще се възпитават хиляди деца от цялата страна.  Искам да благодаря на министър Вълчев за оказаната подкрепа при реализирането на проекта. Това е поредното потвърждение, че той познава отблизо проблемите в сферата и има желание за тяхното разрешаване с реални действия“ – каза кметът Каменов преди подписването на договора за дарение и връчи на министър Вълчев почетен плакет за особен принос в сферата на образованието в общината.

В сградата на училището в село Паволче, Красимир Вълчев заяви, че след изпълнението на проекта, във Враца ще има много по-ефективна образователна среда, която ще бъде пример и за други градове в страната.

В рамките на своето посещение, министър Вълчев бе гост в Средно училище „Христо Ботев“, в което е изградена виртуална STEM лаборатория за обучение на учениците по биология и здравно образование. Средствата, в размер на 130 000 лева, които са вложени за техническото оборудване с 10 интерактивни дисплеи, са осигурени от Министерството на образованието и науката.

В Профилираната Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, кметът Каменов и министър Вълчев присъстваха на демонстрационни уроци в новоизградените 11 интерактивни кабинети и класни стаи със сензорни дисплеи. Красимир Вълчев бе категоричен, че бъдещето на образованието е в развитието на информационните технологии и поради тази причина ще бъдат инвестирани средства за обновяването на материално-техническите бази в учебните заведения и изграждане на иновативни кабинети. „Враца има целия спектър от предизвикателства в образователната система, но с общи усилия и с активната работа на кмета Каменов и областния управител – Малина Николова, вече има решения на голяма част от проблемите в сферата“ – добави още Вълчев. Инвестираните средства в учебното заведение отново са осигурени от МОН и са в размер на 148 000 лв.

Посещението на образователния министър във Враца продължи в сградата на Профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“, където министерството осигури близо 150 000 лева за извършване на вътрешен ремонт в учебния корпус, подмяна на дограмата в коридорите и на отоплителната система в гимназията.

Заключителната част от визитата на министър Вълчев бе в сградата на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, където е реализиран ремонт на дограмата, отново със средства на образователното министерство, в размер на 190 000 лева. В началото на програмата, директорът на учебното заведение Румяна Петрова благодари на кмета Каменов и министър Вълчев за оказаната подкрепа  и заяви, че гимназията е първата в града, в която е въведено дуалното обучение.

Кметът Каменов допълни, че Община Враца и областна администрация ще продължават да подкрепят професионалното образование, като ще се търсят варианти за осигуряване на средства за обновяване на базата.

На обиколката в учебните заведения присъстваха още: областният управител Малина Николова, началникът на РУО – Враца Галина Евденова, народният представител Красимир Богданов, заместник-кметът Петя Долапчиева, учители и директори на учебни заведения, кметът на село Паволче – Емил Василев, експерти от МОН и местната администрация.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Президентът отвърна на огъня на "24 часа"

Президентът Румен Радев коментира публикации на в. "24 часа" в безпрецедентна позиция, изпратена от прессекретариата на държавния глава до...