Във Враца обсъдиха как децата със специални потребности да намират по-лесно работа

2369
Във Враца обсъдиха как децата със специални потребности да намират по-лесно работа
Снимка: Община Враца

Областен форум за подкрепа на децата със специални образователни потребности се проведе във Враца. Дискусията се организира от Регионалното управление на образованието във Враца и Центъра за подкрепа за личностно развитие „Център за работа с деца“. Срещата на педагози и представители на социалните институции  бе открита от началника на образователната структура във Враца Галина Евденова. „Значимостта на кариерното консултиране е важна предпоставка за развитието на младите хора. Чрез съвместната работа между всички институции ще успеем да начертаем най-доброто бъдеще за учениците със специални образователни потребности“ – каза в приветствието си Г. Евденова.

Всяко дете има своя талант, специфичност и дарба. Важното е институциите да подкрепяме и да помагаме на тези деца, за да намерят своето място в обществото“. С тези думи се обърна към участниците зам.-кметът на община Враца Петя Долапчиева.

Поздрав към участниците  бе народна песен, изпълнена  от ученичката от Роман Милена Петрова, която е със специални образователни потребности.

На форума беше разгледана темата за „Успехите и предизвикателствата пред кариерното ориентиране на учениците със специални образователни потребности“. Това включва работата на специалистите с  възможностите за кариерно ориентиране, представени от експерти и педагози от Центъра за кариерно ориентиране при ЦПЛР, от Начално училище „Иван Вазов“, и от училищата  „Н. Й. Вапцаров”, село Селановци и „Христо Ботев“, село Баница.

В хода на работната среща бяха споделени добри практики и възможности за кариерно ориентиране на ученици със специални образователни потребности.

В обсъждането се включиха с презентации представители на СУ „Васил Левски”, град Роман, ПГ„Димитраки Хаджитошин”, ЦСОП „Д-р Петър Берон”, ПГТР, както и филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет-София, чийто представител – доц. Ивета Михайлова показа възможностите за специалността „Трудотерапия“, като нова стратегия  за професионално развитие на лица със специални образователни потребности.

Гости на образователния форум бяха още Маргарита Ангелова, директор на „Бюро по труда“ - Враца, Йордан Йосифов от Асоциация „Родител“, представители на Търговско-промишлената палата, на неправителствени организации, преподаватели, студенти и ученици.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Пускат парното във Враца

Скандали и закани: В село Лиляче три пъти броили бюлетините, сметката не излизала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com