Възлагат 41 км газово трасе между Чирен и Бутан за 83,9 млн. лева

10851
Възлагат 41 км газово трасе между Чирен и Бутан за 83,9 млн. лева
Снимка: iStock

Поръчка за проектиране, доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровод, свързващ подземното газохранилище (ПГХ) „Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа в района на село Бутан, пусна „Булгартрансгаз“. Прогнозната ѝ стойност е 83 915 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – 600 дни.

Бъдещият газопровод е с проектна дължина близо 41 км. Преминава през землищата на врачанските села Чирен, Девене и Три кладенци, през землището на с. Осен в община Криводол, землището на с. Малорад в община Борован, землищата на селата Манастирище, Рогозен, Ботево, Бързина и Хайредин (община Хайредин), землището на с. Софрониево в община Мизия и през землищата на селата Бутан и Крива бара (община Козлодуй).

Началото на газопровода е в непосредствена близост до оградата на ПГХ „Чирен", а краят на трасето е на около 1500 метра южно от АЕЦ „Козлодуй".

(Предвижда се новото трасе да се свърже със съществуващия преносен газопровод при точката на свързване. Непосредствено след врязването е планирано да се разположи кранов възел и площадка за очистно съоръжение)

ПГХ „Чирен" е изградено на база вече изчерпаното газово - кондензатно находище. То е оборудвано със специализирани подземни и надземни съоръжения, необходими за осигуряване на нагнетяването, добива и качеството на съхранявания газ.

Цените на газа в Европа се понижават, хранилищата са пълни на над 70%

Цените на природния газ в Европа се понижиха за трети ден поред, тъй като количеството гориво, съхранявано в хранилищата на континента,...

Връзката между преносната мрежа (магистрален газопровод - северен полупръстен) и ПГХ „Чирен" към настоящия момент се осъществява чрез газопроводните отклонения „Враца-1" и „Враца-2".

В документацията по поръчката се обяснява, че „Булгартрансгаз" ЕАД е извършило проучвания на възможностите за разширяване на капацитета на ПГХ „Чирен" като ключов и неотменен фактор при сигурността на доставките на природен газ за България, за стимулиране на конкуренцията и насърчаване на търговията с газ в целия регион. Голямата цел е създаване на значим регионален газоразпределителен център в България.

Чрез разширението му държавното дружество планира да увеличи капацитета на хранилището от търговска гледна точка, което ще допринесе за по-голяма сигурност и маневреност в търговия с природен газ, в процесите на добив и нагнетяване, за интегриране на подземното хранилище в газопреносна система в България и в региона. Идеята също е да се осигури възможност за газификация на прилежащи райони, за да се заменят използваните твърди горива и да се намалят вредните емисии.

През 2020 г. е въведен в експлоатация обектът „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз" ЕАД, паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница".

Проектът е включен в Енергийната стратегия на Република България като част от концепцията за газов разпределителен център заедно с проектите за модернизация на инфраструктурата на „Булгартрансгаз" ЕАД, терминал за втечнен газ край гр. Александруполис и интерконекторите със Сърбия и Гърция. Проектът има статут на приоритетен за инициативата "Три морета", се пояснява още в техническата спецификация.

Хаос? Терминалът в Ревитуса се разширява, а Чирен може да се напълни на 85%, обясни икономист

На фона на твърденията на служебния кабинет за „хаос в енергетиката“ и „критична ситуация“, все пак изглежда, ч...

Припомняме, че предишния месец „Булгартрансгаз“ прекрати три обществени поръчки за разширението на ПГХ „Чирен“, чиято обща стойност е 434,5 млн. лв. без ДДС. Обявеното от възложителя тогава намерение е да ги обедини в една обща.

Първата беше за доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект „Разширение на капацитета на „ПГХ Чирен“ - надземна част“ (300 млн. лв. без ДДС). Втората е за „Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: „Разширение на капацитета на „ПГХ Чирен“- сондажен фонд“ (133 694 000 лв.) В мотивите за прекратяването на двете е посочено, че това се прави, защото в по процедурата е предвидено "Булгартрансгаз" да плаща разсрочено за 24-месечен период, като съответният процент на оскъпяване е лимитиран до 3% за всяка година и трябва да се оферира (като оскъпяване) от участниците в процедурата.

Третата прекратена е за изработване на технически проект за газопровод от съоръжението в Чирен до село Бутан за свързване с газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" (820 000 лева). Точно тя е обединена вече в инженерингова поръчка – за проектиране и строителство на газопровод от Чирен до Бутан.

От „Булгартрансгаз“ поясниха тогава, че прилаганият до момента подход за отделно възлагане на различни изпълнители на дейностите по проектиране и изграждане на газопровода, с оглед последните събития, налагат преминаване към нова концепция за изпълнение на обекта - чрез възлагане на всички дейности в рамките на една процедура.

Необяснимо защо обаче днес са пуснати наново и другите две прекратени поръчки със същите суми – за „Доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Разширение на капацитета на „ПГХ Чирен“ - надземна част“ (300 млн. лв. без ДДС), и „Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: Разширение на капацитета на ПГХ Чирен-сондажен фонд“ (133 694 000 лв. без ДДС)".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Пускат парното във Враца

Скандали и закани: В село Лиляче три пъти броили бюлетините, сметката не излизала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com