Ал Кайда не е една - няколко са

11727
Ал Кайда не е една - няколко са

След Арабската пролет и смъртта на Осама бин Ладен Ал Кайда е може би обезглавена, но не и мъртва. Нещо повече - тази организация става все по-опасна, защото се рои. Ал Кайда вече не е една - няколко са.

Що се отнася до международния тероризъм, ликвидирането на Осама бин Ладен беше несъмнено най-важното събитие за последните години. От аналогична важност беше и Арабската пролет, която от началото на миналата година промени напълно политическата карта на Северна Африка и Близкия Изток. Мнозина наблюдатели се почувстваха изкушени да изтълкуват тези две събития като погребален звън, като края или поне началото на края на Ал Кайда.

Само че терористичната мрежа далеч не е мъртва. Ядрото на Ал Кайда, а това е групата в Афганистан и Пакистан, ръководена преди от Бин Ладен, понесе наистина тежки удари вследствие на смъртта на своя водач и непрестанните американски бомбардировки. В същото време обаче "филиали" на Ал Кайда, като Ал Кайда на Арабския полуостров, стават все по-силни. Освен това Арабската пролет промени политическия климат в сърцето на Близкия Изток и в Северна Африка, но за страните по периферията на региона въстанието остана без последствия.

Диагноза: Вдетиняване!

Възрастни хора се радват на смартфоните си като бебета на дрънкулките си. Вдетиняването на обществото е в напреднала фаза и на всичко...

"Филиалите" на Ал Кайда

В Йемен, например, Ал Кайда се възползва от хронично слабото централно правителство - Ал Кайда на Арабския полуостров успя дори да се разрастне. Ислямистите поставиха под свой контрол големи области в арабско-източноафриканското пространство, привлякоха нови привърженици и разшириха периметъра на своите акции извън границите на Арабския полуостров. Очевидно нестабилността, предизвикана от Арабската пролет, открива пред терористите възможност да търсят нови полета за действие.

Така че смъртта на Бин Ладен не означава края на едно цяло движение. Ал Кайда винаги е успявала да влияе на разочарованите и маргинализирани арабски младежи. А и няма никакви доказателства, че Арабската пролет е довела до пресушаването на този резервоар.

Редица провали на западните специални служби също показват колко трудна е борбата срещу тероризма. Така например се оказа, че Бин Ладен и семейството му никога не са се укривали в племенните региони на Пакистан, покрай границата с Афганистан, където ги търсеха американците, а са живели в големи градове като Карачи, Пешавар и край столицата Исламабад. Тези подробности издаде третата жена на Бин Ладен по време на разпитите, извършени от хора на пакистанската полиция. От ликвидирането на Бин Ладен на 2 май 2011 трите жени и децата му се намират под охраната на пакистанската полиция.

Дебелите италианчета

Те са малки, закръглени и мързеливи. Живеят в страната на здравословните вкусотии, но предпочитат чипса и лимонадата, особено пред те...

Хидрата Ал Кайда

Същевременно може да се прогнозира, че Ал Кайда ще продължи да се рои. И тъкмо това ще бъде новото предизвикателство за Запада. Защото съществува опасност от възникването на различни заплахи на различни места. Трагичните събития в Тулуза насочиха вниманието и към един друг аспект на терористичната заплаха - появата на вълци-единаци, които се поддават на наблюдение и контрол още по-трудно от големите терористични групи.

За разлика от онази монолитна организация, която съществуваше до преди няколко години, днес има няколко Ал Кайди, а не само една: те действат в различни региони и са с различни възможности. Това означава, че вместо единна стратегия против Ал Кайда днес са необходими много стратегии за борба срещу различните Ал Кайди.

Източник: Дойче веле

Как в Румъния се "грижат" за ромите

Кметът срещу ромите, действие първо: ромите са настанени в бивша химическа фабрика; във второ действие роми с отравяния постъпват в б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com