Алкохолът, който убива

11558
Алкохолът, който убива

Алкохолът-менте очевидно не е само балканско явление. Сега той настъпва и в Централна Европа. Само за 2 седмици фалшивият алкохол взе 25 жертви в Чехия и Полша, а в Словакия вкара десетки в болница.

Полша временно забрани продажбата на чешки алкохолни напитки, с изключение на вино и бира. Преди това в няколко партиди чешки ром и водка, внесени контрабандно в Полша, беше открито съдържание на метанол, който в малки количества води до ослепяване, а в по-голяма концентрация може да предизвика и смърт. Германската служба за защита на потребителите и сигурността на храните също предупреди да се избягва консумацията на спиртни напитки, произведени в Чешката република. Това важи най-вече за водка и ром в пластмасови бутилки без етикети, които се продавали в района на Острава близо до границата с Германия.

Смъртоносните чешки ментета

Боко Харам - сектантите, които избиват християни

Нигерийската секта Боко Харам разрушава църкви и избива християни. Нигерийското правителство започна преговори с радикалните ислямисти,...

По данни на чешките власти, досега в страната са починали най-малко 20 души, а други 40 остават хоспитализирани след консумацията на водка или ром с високо съдържание на метанол. Опасните напитки са стигнали до търговската мрежа чрез "посредничеството" на криминални структури, занимаващи се с производство и разпространение на фалшив алкохол. През почивните дни полицията извърши проверки в над 19 хиляди магазини и заведения за обществено хранене, като на 14 места е бил открит и конфискуван фалшив алкохол. 23-ма души са били задържани.

Първият случай на човек, отровил се с фалшив алкохол, беше регистриран преди седмица в областта Моравия, Източна Чехия. Оттогава броят на пострадалите непрекъснато расте - въпреки наложената в цялата страна забрана за продажба на алкохолни концентрати в ресторанти, хотели, супермаркети и в интернет. Предвидената санкция за нарушителите на забраната е 120 хиляди евро глоба или до 10 години затвор. Засега чешката полиция все още не знае дали алкохолната епидемия е дело на организирана банда. В нелегална спиртоварна обаче полицаите се натъкнали на 5 хиляди литра съмнителен алкохол със съдържание на метанол.

Парализа, слепота, смърт

Междувременно в две съседни на Чехия страни също бяха регистрирани случаи на алкохолни отравяния. В Полша петима починаха след консумация на съмнителен алкохол, което принуди властите временно да забранят продажбата на чешки алкохолни напитки. А в Словакия, която има обща граница и с Чехия, и с Полша, до този момент лекарска помощ са потърсили най-малко 8 души, четирима от които са хоспитализирани.

Държавата, в която животът не струва нищо

Новият Чикаго на престъпността е в Централна Америка: Хондурас минава за най-опасното място на света. Никъде другаде процентът на убийс...

Дори в малки концентрации метанолът е опасен за човешкото здраве - той може да доведе до парализа, слепота или да причини смърт. Тъй като е значително по-евтин от алкохола, престъпни групировки го използват за разреждането на спиртни напитки.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com