Ангел Найденов: Запазваме дългосрочния си ангажимент към Афганистан

14628
Ангел Найденов: Запазваме дългосрочния си ангажимент към Афганистан

Международната общност, в това число и България, декларира запазване на дългосрочния си ангажимент към Афганистан, който ще продължи и в периода след 2014 г. - т. нар. Десетилетие на прехода (от 2015-2024 г.). Приоритетни области в този ангажимент са постигането на мир и сигурност, както и подпомагане на стабилното и устойчиво политическо и икономическо развитие в страната.

Това заяви министърът на външните работи Ангел Найденов по време на откриването на международна конференция на тема: „От консуматор на сигурност до важен регионален играч: Афганистан след ИСАФ".

България не може да участва в евентуална военна кампания в Сирия

България няма възможност да участва в евентуална военна кампания в Сирия, заяви министърът на отбрана Ангела Найденов, цитиран от "Фоку...

Той подчерта, че от голямо значение за сигурността в Афганистан ще бъде запазването на постигнатото от международните сили ISAF, както и успешното провеждане на новата мисия на НАТО за обучение, съвет и помощ, предвидена да стартира от началото на 2015 г.

„България също е планирала да предостави на Афганистан помощ за развитие, както и хуманитарна помощ за периода след 2014 г. Гарантирането на сигурен и стабилен Афганистан от 2015 г. неизменно ще оказва влияние върху регионалния контекст на отношенията, както с непосредствените му съседи, така и с другите държави от Централна Азия. Развитието на регионалния диалог и сътрудничество са предпоставка за насърчаване на икономическото сътрудничество", каза министър Ангел Найденов.

Той подчерта, че „ангажиментите ни към усилията на международната общност по отношение на Афганистан имат и политически, военни и ресурсни аспекти, които се изразяват с участието, от началото на операцията в Афганистан, на почти 9000 български военнослужещи. В сравнение с началото, към 2012 г., числеността на военния ни контингент нарасна до повече от десет пъти, а в момента страната ни поддържа 12-ия по численост контингент сред 28-те страни-членки на НАТО, участващи в операцията и 16-ия по численост от общо 50-те страни с принос в ISAF".

„Приемам, че постоянното увеличаване на числеността на българския контингент през годините и поемането на допълнителни задачи е израз на последователно провежданата от страната ни политика, насочена изцяло в подкрепа на усилията на международната общност. За нуждите на създаващата се афганистанска национална армия (АНА), България предостави значително количество боеприпаси, въоръжение и друга екипировка и оборудване", подчерта в словото си министър Найденов.

Найденов: Над 10 млн. лв. ще струва бежанският поток до края на годината

Предварителната оценка е, че разходите по приемането на бежанския поток у нас до края на годината биха били в размер на над 10 млн. л...

Той изтъкна още, че „като член на НАТО, България отговорно е поела политически, военен и финансов ангажимент към поддържането на Афганистанските сили за сигурност и развитието на институциите на страната. Този наш ангажимент ще продължи да се координира с развитието на инициативите на други международни организации, в които България може да има конкретен принос от 2015 г.".

„В Mинистерството на отбраната бе извършен анализ на възможностите за участие на Република България в операцията на НАТО в Афганистан, след 2014 г. На основа на извършената военна оценка като база за по-нататъшното планиране ще бъде избрана опция, която, след бъдещо конкретизиране в съответствие с плановете на Алианса, ще бъде представена в Министерския съвет за взимане на окончателно национално решение", информира министър Найденов.

„Мога да ви уверя, че Министерството на отбраната в съответствие с политическите решения на Република България ще продължи да подкрепя усилията за оказване на помощ на правителството на Афганистан за постигането на мир и сигурност и подпомагане на стабилното и устойчиво политическо и икономическо развитие в страната", посочи в заключение министър Ангел Найденов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com