Ангела Меркел ожесточи Европа

5677
Ангела Меркел ожесточи Европа

Премиерът на Италия Марио Монти предупреди, че в Европа се засилва германофобията. Причината за това е недоволството на жителите на повечето страни в ЕС от политиката на строги икономии и бюджетна дисциплина, която Берлин изисква от своите партньори. До момента Монти, известен със своята премереност и политическа коректност, не допускаше толкова резки изказвания и дори беше посредник в споровете между германския канцлер Ангела Меркел и нейните опоненти. Последните изявления на италианския премиер показват, че той може да премине в лагера на критиците на „железния канцлер”, което ще усили европейската изолация на Берлин.

За заплахата от германофобия Марио Монти предупреди в интервю за германското издание „Шпигел”. Според експерти промяната в тона на италианския премиер – икономист и бивш еврочиновник, е тревожен сигнал за Ангела Меркел. След загубата на президентските избори във Франция на нейния единомишленик Никола Саркози Меркел остана без основния си съюзник сред лидерите на ключовите страни от еврозоната.

Доскоро изглеждаше, че нейните аргументи е готов да възприеме и технократът Монти – преди време той даже пое функциите на посредник между Ангела Меркел и новия френски президент – социалиста Франсоа Оланд. Но анализаторите посочват, че сега позициите на Монти все повече се доближават до тези на Оланд. И двамата смятат политиката на Берлин за прекалено строга, поставяща на ръба на фалита няколко държави от ЕС.

В своето интервю за „Шпигел” Монти даде да се разбере, че го дразнят опитите нещата да бъдат представяни все едно Рим преодолява кризата единствено благодарение на финансова помощ от Берлин. „Това е абсолютно невярно. Италия не е получила нито едно евро”, настоява италианският премиер. И добавя – за спасяването на гръцката икономика Италия е направила повече от Германия или Франция.

Но дори и оказала се в европейска изолация, Ангела Меркел едва ли ще се откаже от своя курс. Преди предстоящите парламентарни избори през следващата година този курс може да се превърне в своеобразна визитна картичка на християндемократите. След болезнените поражения на изборите в няколко провинции госпожа Меркел се надява да вземе реванш на федерално ниво, като заложи на „финансовия национализъм” на германците. Редица представители на десния политически сектор в Германия обясняват кризата, обхванала Европа, много лесно – просто гърците, португалците, испанците и другите южняци не са привикнали да живеят според доходите си и вместо да работят, седят в кафенетата. След изказванията на Марио Монти италианците може да се присъединят към списъка на „европейските лентяи” в очите на десния германски електорат.

Коммерсант

Меркел: Забраната на обрязването ще ни превърне в посмешище

Германският канцлер Ангела Меркел предупредила партията си, че рискува да се превърне в "посмешище" заради съдебното решение, окачест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com