Ангела Меркел вече е служебен канцлер на Германия

2788
Ангела Меркел вече е служебен канцлер на Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

Ангела Меркел направи още една крачка към оттеглянето си от политиката, след като получи официален документ за освобождаването ѝ от канцлерския пост, на който прекара цели 16 години без прекъсване, съобщи Ройтерс, цитирана от 24 часа.

Най-влиятелната жена в Европа присъства във вторник на първата сесия на новия парламент на Германия, седнала обаче в галерията за ВИП гости. Меркел е била избрана за депутат в Бундестага преди 31 години. Връчвайки ѝ документа за освобождаване от поста федерален канцлер, президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер ѝ благодари, че е превела страната през трудни периоди, особено по време на последния си четиригодишен мандат, белязан преди всичко от борбата с пандемията. На министрите на канцлерката също бяха връчени официални грамоти за уволнение.

Край на ерата "Меркел", новият германски парламент се събра

Новият парламент в Германия се събра на първото си заседание. Това слага край на четвъртото правителство на Ангела Меркел, което до изб...

Щайнмайер не пропусна да отбележи, че освобождаването на досегашното правителство е процедурен акт. Според германската конституция в деня на учредителното събрание на новия парламент пълномощията на канцлера и министрите му приключват. Доколкото в този момент новото правителство все още не е факт, това приключване е само формално, като кабинетът продължава да изпълнява задълженията си без ограничения, докато сдаде на приемниците си.

“Много, много неща се случиха през изминалите 4 години. Да се каже, че предходният законодателен период бе сложен, като се има предвид какви проблеми трябваше да бъдат решавани, е малко да се каже”, посочи президентът, според когото “пандемията преобърна света с главата надолу”. Той заяви, че този период е минал под знака на международното напрежение - на процеса на излизане на Великобритания от ЕС, както и на отношенията с едно американско правителство, което “малко или даже изобщо не се интересуваше от международния ред и трансатлантическото партньорство”.

В словото си Щайнмайер изтъкна, че само за последния си мандат правителството на Меркел е подготвило около 600 закона. По време на церемонията бяха изговорени много суперлативи за 16-годишното управление на канцлерката и то бе определено като едно от най-успешните в историята на Германия изобщо. По този повод в залата бе разказан случай как 11-годишно момченце попитало родителите си може ли мъж да е германски канцлер.

Миналата седмица Меркел беше изпратена сърдечно от колегите си - лидери на държавите от ЕС, и от бившия президент на САЩ Барак Обама. В последните си седмици като служебен канцлер тя ще представлява Германия на срещата на високо равнище на Г-20 в Италия, както и на международната конференция за климата в Глазгоу идната седмица. Очаква се новото германско правителство да бъде сформирано до края на декември, след като победилите на изборите представители на Германската социалдемократическа партия започнаха коалиционни преговори със Зелените и с либералната Свободна демократичска партия. Ако това се случи след 17 декември, Меркел ще бие рекорда на Хелмут Кол и ще стане най-дълго управлявалият германски канцлер.

Меркел даде благословията си за Шолц

Канцлерът Ангела Меркел даде благословията си за следващото вероятно коалиционно правителство на Германия, като заяви, че очаква да "сп...

Междувременно допитване показа, че след толкова много години във властта Меркел остава политикът, на когото сънародниците ѝ се доверяват най-много. Тя събира 60% одобрение, следвана от победителя от последните избори Олаф Шолц, който има 53% и е с най-големи шансове да е следващият ръководител на страната. Политичката, която се ползваше с безспорното уважение на своите европейски партньори, със сигурност ще остави голяма празнина след себе си. В редица интервюта обаче тя самата посочва, че се надява след напускането на поста за нея да настане нов период от живота ѝ. Никога до момента обаче жената, която диктуваше голяма част от дневния ред на света, не е посочвала с какво конкретно ще се занимава и в коя сфера ще вложи енергията си. Наскоро заяви, че по време на пандемията е имала толкова много работа, че не ѝ е оставало време да мисли за това и ще го направи чак когато се оттегли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа