АНС е подслушвала президентите на Бразилия и Мексико

4504
АНС е подслушвала президентите на Бразилия и Мексико

Американските служби са шпионирали комуникациите на президента на Бразилия Дилма Русеф, както и на мексиканския държавен глава Енрике Пеня Нието, когато той още е бил кандидат за президентския пост в Мексико, гласят документи на американските тайни служби, разкрити снощи от бразилската телевизия "О Глобо", предаде БГНЕС.

Телевизионният канал огласи документ, разкрит от бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън и датиращ от юни 2012 година. В него американската Агенция за национална сигурност (АНС) заявява, че се правят опити за получаване на "по-добра информация за комуникациите и събеседниците" на г-жа Дилма Русеф и нейните сътрудници чрез програма, която позволява достъп до всички разговори на президента в интернет.

Вчера Дилма Русеф, която през октомври има планирано посещение във Вашингтон, е свикала работно съвещание, за да се направи анализ на ситуацията. "Ако тези твърдения се окажат верни, това ще е неприемлива, недопустима практика, която може да бъде окачествена като явно посегателство срещу суверенитета на нашата страна", заяви бразилският министър на правосъдието Жозе Едуарду Кардозу.

САЩ похарчили над 500 млрд. долара за шпионаж след 2001 г.

Разходите на американското разузнаване са по-големи, отколкото в разгара на Студената война. До този извод стига вестник "Вашингтон п...

Шпионирането на Енрике Пеня Нието, който зае президентския пост в Мексико през декември 2012 година, е ставало, докато той все още е бил кандидат за поста. АНС е подслушвала неговите електронни и телефонни комуникации особено когато той е обсъждал евентуалния състав на бъдещото си правителство. Бразилският министър на правосъдието се е срещнал миналата седмица във Вашингтон с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и в разговора с него са били споменати въпросните разкрития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com