Азербайджан започва доставки на газ за Европа

1866
Азербайджан започва доставки на газ за Европа
Снимка: iStock

Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа по Трансадриатическия тръбопровод. Това предаде TACC, като се позовава на съобщение от Енергийното министерство в Баку. 

„Със започването на търговски доставки на газ за Европа през Трансадриатическия газопровод, стратегическата цел на Южния газов коридор е постигната", заявиха от ведомството. В текста се отбелязва, че началото на потока на азербайджански газ към европейския пазар „отваря нова страница в развитието на Азербайджан като газова държава". 

Уточнява се, че доставките, изчислени за 25 години, предвиждат износ на повече от 10 милиарда кубически метра. азербайджански газ за Европа, от които 8 милиарда кубически метра ще получи Италия, 2 милиарда кубически метра ще бъдат получени еднакво от Гърция и България, останалите ще бъдат получени от "съседни пазари", пише още агенция "Фокус".

„Днешният старт на транспортирането на каспийски газ до Европа е логичен резултат от примерното сътрудничество между партньорски държави, компании, международни финансови институции, както и от постоянната подкрепа на правителствата на САЩ, Великобритания и ЕС за Южния газов коридор“, заяви Министерството на енергетиката. 

Азербайджан и Турция ще строят газопровод в Нахичеван

Министрите на енергетиката на Турция и на Азербайджан Фатих Дьонмез и Пярвиз Шахбазов подписаха меморандум за разбирателство за доставк...

На свой ред Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) съобщи, че газът вече е влязъл в газоразпределителните мрежи на Италия, Гърция и България. Уебсайтът на SOCAR цитира думите на президента на компанията Ровнаг Абдулаев, който заявява, че „като получава газ от нов източник и по алтернативен път, Европа ще засили енергийната си сигурност". Азербайджанската компания обяви също, че вторият етап от проучването на пазара за разширяване на Трансадриатическия газопровод и увеличаване на капацитета му от 10 милиарда на 20 милиарда кубически метра газ годишно ще започне през лятото на 2021 г. 

Трансадриатическия газопровод

Трансадриатическият тръбопровод (TAP) е последният сегмент от Южния газов коридор (SGC), интегрирана тръбопроводна система, която включва също газопроводите от Южен Кавказ и Трансанадол. Изграждането на ТАР с дължина 878 км и цена от 4,5 милиарда евро започна през май 2016 г. Първоначалният капацитет на тръбопровода ще бъде 10 милиарда кубически метра газ годишно, с възможност за удвояването му. Акционерите на тръбопровода са британската компания BP (20%), азербайджанската SOCAR (20%), италианската Snam (20%), белгийската Fluxys (19%), испанската Enag (16%) и швейцарската Axpo (5%).

Пропускателната способност на Южния газов коридор достига 16 милиарда кубически метра газ, от които 6 милиарда кубически метра ще бъдат доставени в Турция и 10 милиарда кубически метра – в Южна Европа. Основният източник на газ е офшорното газово кондензатно находище „Шах Дениз“ в Каспийско море с резерви от 1,2 трилиона кубически метра газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа