Бежанската политика може да провали управленската коалиция в Германия

1057
Бежанската политика може да провали управленската коалиция в Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

Бежанската политика отново се превърна в костелив орех в поредното - вече четвърто, управление на германския канцлер Ангела Меркел, коментира в свой материал британският вестник The Guardian.

Особено силна съпротива що се отнася до миграцията има от страна на външния министър на Германия Хорст Зеехофер. Двамата имаха поредна среща относно позицията на Зеехофер, че трябва да има сериозна цедка що се отнася до търсещите убежище в Германия.

ЕК увеличава чувствително бюджета за справяне с миграцията и охрана на границите

Европейската комисия предложи днес в бюджета на ЕС за 2021-2027 г. почти тройно увеличение на средствата за справяне с миграцията и за ...

Основното искане на Хорст Зеехофер е търсещите убежище да бъдат връщани от германската граница, ако са влезли в ЕС през друга страна или вече са се кандидатирали за убежище в Германия и кандидатурата им е била отхвърлена. Според Ангела Меркел, би било незаконно за Германия да предприеме подобна едностранна стъпка, което би наранило опитите за оформяне на обширна европейска политика, но се предполага че е предложила компромис, предлагайки сключването на двустранни споразумение с Италия и Гърция, пише Агенция "Фокус". Има и неофициална информация, че Меркел е говорила със Зеехофер да изчака следващата среща на върха на ЕС, в края на юни - на 28 юни. Но Зеехофер ѝ е казал, че ЕС се е провалил в изграждането на обща политика от избухването на бежанската криза през 2015 година и е трудно да се помисли, че ще успее да го направи до края на месеца.

На срещата на върха ще бъдат обсъдени предложенията за промяна на правилата за убежище в ЕС, които към момента изискват от бежанците да подадат молба за бежански статут в първата страна от ЕС, в която влязат, най-често Италия или Гърция. Съгласно Дъблинския регламент друга страна-членка на ЕС може да върне подал такава молба мигрант там, където я е подал.

Решението на Хорст Зеехофер да не присъства на среща за интеграцията в Берлин в сряда (13 юни), само повиши напрежението. Вместо това той замина за среща със Себастиан Курц, след която двамата обявиха тристранна "ос на желаещите" между Австрия, Германия и Италия за борба с нелегалната имиграция. Ходът е виждан като съзнателно отбягване на Меркел и категорично отхвърляне на идеите ѝ върху миграционната политика. А вчера, 14 юни, сесията на Бундестага беше прекъсната за 2 часа, за да може християндемократите (ХДС) на Ангела Меркел и тяхната сестринска баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС), на която председател е Зеехофер, да проведат отделни спешни срещи.

Според социологическите проучвания, 65% от германците отхвърлят позицията на Меркел относно миграцията и биха искали да видят по-затегнат контрол на германските граници. Отпадане на "проблема" за имиграцията може да се окаже най-драматично в Германия, където Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер е изправен пред местни избори през октомври, в които предстои сериозна битка с антиимигрантската Алтернатива за Германия.

САЩ с по-строго отношение към искащите убежище

САЩ ще затегнат процедурата за предоставяне на убежище, за да ограничат наплива от Централна Америка, съобщи американският министър на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа