Берлускони: Съдят честни хора като мен, а не престъпници

6065

В Италия правосъдието не се занимава с престъпниците, мнозинството от престъпленията дори не се разследват и не стигат до съд, но мен ме осъдиха, след като съм работил над 20 години за развитието на страната – така, както съдят честните хора. Това заяви в специално обръщение бившият италиански премиер Силвио Берлускони след присъдата за укриване на данъци от 4 години затвор. Берлускони обаче ще излежи само 1 година, при това като домашен арест, защото е на възраст над 75 години.

След близо 30 дела срещу Берлускони, на 76 години политикът и магнат беше осъден за първи път. Най-висшата съдебна инстанция в Италия потвърди присъдата от 4 години, която се намалява на 1 година затвор заради амнистия. Съдът постанови и преразглеждане на забраната Берлускони да заема публична длъжност 5 години.

Берлускони получи 7 години затвор на първа инстанция

Бившият италиански премер Силвио Берлускони беше осъден днес от съда в Милано на 7 годни затвор в рамките на секс скандала "Рубигейт"...

Поради възрастта му, наказанието на Берлускони ще е домашен арест или общественополезен труд. Той използва момента не само за да се представи като жертва на съдебен тормоз, но и за политически цели.

"Ще възкресим Форца Италия. Ще поискаме от италианците да ни дадат мнозинство, необходимо, за да реорганизираме страната и да извършим реформи, като започнем с реформа на съдебната система", подчерта Силвио Берлускони, предаде БНТ.

Съдебните драми на Берлускони са част от живота на Италия през последните 20 години. Обвиненията срещу него варират от измама и корупция до сексуални връзки с непълнолетни. Той твърди, че магистрати с леви убеждения постоянно се опитват да го отстранят от политиката, в която влезе през 1994 година. Лидерът на "Движението 5 звезди" Бепе Грило смята, че присъдата е политическа смърт за Берлускони. Но анализатори коментират, че дори и след като Берлускони беше унижен, би било неразумно прословутата му способност да оцелява да бъде подценявана.

Междувременно депутатите от партията на Силвио Берлускони “Народ на свободата” подадоха оставки, за да изразят своя протест срещу присъдата за своя лидер за данъчна измама. Това поставя под въпрос съществуването на сегашното коалиционно правителство в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com