Бивш президент на Тунис предвижда втора и трета вълна на Арабската пролет

1954
Бивш президент на Тунис предвижда втора и трета вълна на Арабската пролет
Снимка: Gettyimages.com

Сега в Алжир и Судан е в ход втората вълна на Арабската пролет, ще има и трета в страните с корумпиран елит. Това заяви в интервю за РИА Новости бившият президент на Тунис Монсеф Марзуки.

"Тези, които мислеха, че Арабската пролет е приключила през 2014 г., основно грешаха. Казвах им:"Изчакайте втората вълна. И ето, че сега ние сме в апогея ѝ в судан и Алжир", казва Марзуки.

11 новородени починаха в Тунис, здравният министър подаде оставка

Министърът на здравеопазването на Тунис Абдеррауф Шариф подаде оставка след смъртта на 11 новородени в болница в столицата на страната....

"Очаквайте и трета вълна във всички държави, където управляват старите механизми на корумпирания елит… Причината е много проста: наличието на необясними коренни противоречия между старите деспотични политически режими, чиито пълномощия са изтекли, и новите свободни поколения, не приемащи този режим, наричам ги e-generation (електронно поколение)", подчертал бившият президент.

"Въпросът не е толкова в това дали ще се взривят активни арабски вулкани, а кога", казва Марзуки.

Бившият президент на Тунис добавя, че всяка държава има спецификата да преодолее пропастта между "политическия режим с остарели пълномощия" и "новите поколения".

"В Тунис този процес (минава) по-лесно заради спецификата на тунизийското общество: неговата социална и религиозна хомогенност, значението на средната класа, наличието на некорумпирана професионална армия, която не се намесва в политиката, и отдалечеността от огнищата на напрежение в Близкия изток", казва Марзуки.

Хиляди се събраха в Тунис за отбелязване на годишнината от революцията

Хиляди се събраха в столицата на Тунис днес, за да отбележат петата годишнина от свалянето на дългогодишния диктатор Зин ал Абидин бен ...

Той добави, че това не означава, че преходът от деспотизъм към демокрация е път, "застлан с рози".

Остра политическа криза избухна в Алжир през февруари след решението на президента Абделазиз Бутефлика да се кандидатира за нов, пети мандат, въпреки възрастта си и здравните проблеми. След няколко седмици масови протести в страната Бутефлика подаде оставка на 2 април по здравословни причини. Временният ръководител на Алжир, според конституцията, през следващите 90 дни беше председателят на горната камара на парламента Абделкадер Бенсалах.

Военният преврат се състоя в Судан на 11 април на фона на четиримесечните народни протести. Президентът Омар ал-Башир бил отстранен от власт и по-късно затворен. Преходният военен съвет, сформиран от армията, пое контрола над правителството и обяви намерението си да прехвърли ръководството на избраните органи в рамките на две години. Въпреки това, народните протести, въпреки обещанията на военните, не отшумяват. Протестиращите изискват незабавното създаване на граждански управителен орган и прехвърлянето на всички правомощия върху него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com