Brexit не върви напред, с едно изключение - Мей даде знак за по-дълъг преходен период

1863
Brexit не върви напред, с едно изключение - Мей даде знак за по-дълъг преходен период
Снимка: Pixabay

Нищо ново по темата Brexit - това е резултатът от вечерята на европейските лидери в Брюксел, с която беше сложено начало на тридневния Европейски съвет.

Според висш дипломатически източник по време на официалната вечеря не е осъществен достатъчно голям прогрес в разговорите, за да може ЕС да насрочи среща за приемане на проектодоговор през ноември, пише БГНЕС.

Борисов: Очерниха България заради убийството на Виктория, не ме интересуват споровете в ОП

"Получих едно голямо извинение от всички подред в Европейската народна партия /ЕНП/ за това, че прибързаха с коментарите си за убийство...

Новината беше потвърдена и от председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни. По думите му Мей не е направила никакви нови предложения, които да доведат до отблокирането на преговорите. Той визира конкретно предложения за решаване на въпроса с границата между Ирландия и Северна Ирландия, по който ЕС засега е твърд - не може да има свободен митнически режим, щом Северна Ирландия е част от Обединеното кралство. Таяни обаче сподели, че "усетил политическата воля да се постигне напредък". Той каза и друго - че няма как датата на фактическия Brexit (29 март, 2019 година) да бъде отложена.

Същевременно австрийският премиер Себастиан Курц, който ръководи председателството на ЕС, обяви, че целта на ЕС е да приключи преговорите за споразумение по Brexit до края на тази година. 

"Не мисля, че тази вечер ще успеем да постигнем пробив, но се надявам, че в близките седмици и месеци ще успеем да завършим Brexit. Всички имаме интерес да избегнем "твърд" Brexit, защото това може да нанесе щети на Великобритания и 27 страни от ЕС. Нашата голяма цел е да приключим Brexit в това полугодие. Ние посочихме октомври-ноември, но за момента това не се получава, и ако днес има напредък, бих оценил това като успех", каза той.

Британският премиер Тереза Мей също прояви оптимизъм, че ще има положителен резултат от преговорите. BBC и вестник The Guardian съобщиха, че тя е намекнала, че може да се съгласи да се удължи преходният период на 21 месеца, за да се търси решение за границата между Ирландия и Северна Ирландия, но за ирландската граница не е казала нищо ново. Евентуалното удължаване на преходния период е коментирано от The Express като "предателство".

Лондон започна да смята колко ще трябва да плати без споразумение за Brexit

В случай, че не успее да договори търговско споразумение с ЕС, Великобритания ще трябва да плати 36 млрд. лири, за да напусне Европейск...

Холандският премиер Марк Рюте пък каза, че ЕС се готви и за твърд Brexit, но се надява да избегне този вариант. "Оставам предпазливо оптимистичен, но не можем да жертваме въпроса за границата на Ирландия и не можем да застрашим единния пазар на Европейския съюз, където живеят 400 милиона души", заяви Рюте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа