Бъдещето на Египет остава неясно

8045
Бъдещето на Египет остава неясно

Близо две седмици след свалянето на египетския президент Мохамед Мурси неговото движение „Мюсюлмански братя” все още не иска да се участва в процеса на политически преход.

Временният президент на страната Адли Мансур призова ислямисткото движение да се присъедини към ръководения от армията преход и да участва в следващите избори за нова конституция, парламент и президент.

Движението „Мюсюлмански братя” обаче отказа, като продължава да настоява, че ако се присъедини към новите власти, това би означавало да одобри това, което то възприема като военен преврат срещу управлението на първия демократично избран президент на Египет – Мурси.

„Целият политически процес е само параван, а участието в него ще му даде легитимност”, казва Гехад ел Хаддад, говорител на „Мюсюлмански братя”.

Според Хаддад няма смисъл от това „Мюсюлмански братя” да се опитват да спечелят новите избори, както правиха през последните две години, след като не вярват, че египетската армия ще им позволи отново да вземат властта. „Няма гаранция, че военните няма отново да направят същото”, казва той. „Вече преминахме през президентски избори, през парламентарни избори и през референдум за конституцията”, допълва Хаддад.

Разбираемо е защо „Мюсюлмански братя” се съмняват в уверенията на армията, казват анализатори, като посочват, че ислямистката група е била забранена в продължение на десетилетия по време на доминираното от армията управление в Египет.

Нова законова рамка трябва да „гарантира демокрацията” и да предотврати установяването на нов авторитарен режим

Египетският политически коментатор Нервана Махмуд смята, че важното е да се създаде законова рамка, която да ограничава правомощията на тези, които печелят изборите в Египет. При такава система ислямистите няма да има от какво да се страхуват, казва тя.

„Ако ислямистите спечелят отново изборите, те трябва да имат възможността да управляват. Останалата част от Египет обаче няма да го позволи, ако те нямат сериозна платформа за правилната конституция и правилните закони, които да гарантират демокрацията”, казва Махмуд.

Критиците обвиняват Мурси, че е използвал годината на своето управление в опити да съсредоточи властта в ръцете на „Мюсюлмански братя”. Те също така казват, че правителството не е успяло да защити малцинствата и да стабилизира слабата икономика.

Много от опонентите на Мурси не приемат свалянето му от власт като военен преврат и казват, че действията на армията са били подкрепени от неколкодневните масови протести срещу него. Махмуд обаче смята този дебат за неуместен.

„Превратът е факт. Независимо дали ни харесва или не, дали спорим по въпроса или не, той се случи и ние трябва да продължим по пътя си. А чувствам, че няма желание за движение, особено от страна на ислямистите”, казва тя.

Привличането на „Мюсюлмански братя” е трудно, но необходимо

Някои хора смятат, че помирението може да бъде трудно, тъй като правителството издаде заповеди за арест за много високопоставени членове на „Мюсюлмански братя”. Ситуацията се усложнява допълнително от участието на армията в убийството на над 50 поддръжници на Мурси в Кайро.

Адел Абдел Гафар, гостуващ преподавател в Американския университет в Кайро, казва, че единствената дългосрочна възможност е „Мюсюлмански братя” да бъдат включени в политическия процес. Неуспехът на тази задача поражда риск от дългосрочна нестабилност.

„Разбира се, ислямистите ще бъдат много скептично настроени към участието си. Но другата перспектива е доста мрачна. На практика тя е гражданска война, а не мисля, че някой в Египет иска да тръгнем по този път”, коментира Гафар.

Движението „Мюсюлмански братя” разбира, че е малко вероятно Мурси да бъде върнат на поста си, казва Гафар. Според него групата ще се опита да преговаря за споразумение, което да позволи на високопоставените му членове да избегнат обвиненията и да задържат част от властта си.

Засега обаче няма голяма вероятност за провеждането на подобни преговори. Освен това, „Мюсюлмански братя” твърдят, поне публично, че възнамеряват да продължат всекидневните протести, чрез които призовават за връщането на Мурси, въпреки че усилията да изглеждат безполезни.

Гласът на Америка

Мохамед ел Барадей стана временен вицепрезидент на Египет

Мохамед ел Барадей положи клетва като временен вицепрезидент, предаде Асошиейтед прес. Водещият египетски реформатор се е заклел пред ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com