Цени и футбол: Шантаж по киевски

8400
Цени и футбол: Шантаж по киевски
Два месеца преди Европейското първенство по футбол цените за нощувка в украинската столица се вдигат до небето

Мафията превзема хотелите в Киев - буквално, с щурм. Два месеца преди Европейското първенство по футбол цените се вдигат до небето. Основен потърпевш е германският туроператор ТУИ.

Хотел "Славутич" представлява тъжен мастодонт от комунистическо време на брега на Днепър. Гостите избягват да нощуват в него, заети са съвсем малка част от стаите. В други среди обаче хотелът се радва на повишен интерес - в кръговете на мафията.

Преди няколко седмици маскирани бандити щурмуват хотела и контролът върху него е поет от престъпния синдикат "Лужники", специализиран в поръчковите убийства. И убийците на Анна Политковская са членове на групировката.

Анадолски жестокости

Патриархални традиции, изтезания на жени - в населената предимно от кюрди югоизточна част на Турция това не е нeобичайно. Често за же...

Основен потърпевш от "смяната на властта" в Славутич е германският туроператор ТУИ, ангажирал 14 000 стаи в Украйна за Европейското първенство по футбол. Потърпевши са и десетките хиляди фенове, искащи да пътуват до Украйна за първенството. Новите собственици на хотел "Славутич" прекратяват договора с ТУИ и удвояват цените. Което съвсем не е единичен случай. "Вече дузина хотели настояват за по-високи цени, в противен случай заплашват с прекратяване на договорите", съобщават служители на ТУИ в Киев.

 

Мафиотите не се шегуват

Пазарлъците около хотелските стаи в Украйна са следствие от цяла поредица скандали в навечерието на Европейското първенство по футбол. Корупцията и шуробаджанащината в Украйна надуват разходите за стадионите, магистралите и хотелите изобщо не са готови според плановете. Освен това Украйна от месеци е разтърсвана от скандала между президента Виктор Янукович и неговата противничка Юлия Тимошенко, която той държи в затвора.

Западните инвеститори се чувстват като в разбойническо свърталище. От УЕФА и ТУИ се опитват да успокоят положението и говорят за "малък брой случаи" с проблемни хотели. Реалността обаче е съвсем друга. Само в Харков, където на 13 юни е мачът Германия- Холандия, 11 хотела са прекратили договорите си с германския туроператор. Засегната е над една трета от резевираните 3204 стаи. Хотел "Баден-Баден" изисква 160 евро вместо досегашните 65. Тризвездният хотел "Виктория" пък скача от досегашните 94 евро на 300.

На кино: "Нежното" османско минало

Един нов турски филм героизира завладяването на Константинопол от османлиите, като доста разкрасява историята. Зрителите в Турция са ...

 

Може всички да останат с празни ръце

Служители на ТУИ в Киев смятат, че срещу недобросъвестните хотели надали ще бъдат заведени дела. От гледна точка на корумпираната съдебна система изгледите за успех са минимални, казват те. Очакванията на Украйна бяха, че футболното първенство ще привлече към един милион посетители, които да помогнат за съживяването на туристическия бранш и западналата икономика. Сега обаче правителството в Киев предполага, че високите цени ще откажат много от запалянковците.

"Лакомията може да доведе до там, че всички да останат с празни ръце", предупреждава вицепремиерът Борис Колесников. Защото когато става въпрос за печалби, и държавните институции не се свенят да действат грубо. Студентските общежития на университета "Тарас Шевченко" ще бъдат принудително опразнени в края на май и много студенти ще останат на улицата. Те плащат за стая от десет квадратни метра около 16 евро месечно, а университетската управа възнамерява да ги даде под наем на по-платежоспособни чужденци. Срещу 80 евро!

Източник: Дойче веле

Източна Европа - като Латинска Америка

Напредъкът на източноевропейските страни е сериозно застрашен от актуалните националистически напъни и липсата на политическа далнови...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com