Да изцедиш богатите

5467
Да изцедиш богатите

Може да обвините революцията или носталгията по марксизма. Във всеки случай, малко са нещата, които се харесват толкова на французите, колкото наказването на богатите. Бившият социалистически президент Франсоа Митеран разкритикува „парите, които водят до загниването на съвестта на хората”. Президентът Никола Саркози, който се бори да бъде преизбран, страда от квалификацията „президент на богатите”, която му бе поставена, след като намали данъците и бе забелязан в компанията на богати бизнесмени.

Смятаният за фаворит кандидат на социалистите Франсоа Оланд обяви война на „света на финансите” и заяви, че „докато някои се обогатяват безгранично, несигурността се увеличава, а проблемът с бедността се задълбочава”.

В своята предизборна програма Оланд обеща да увеличи максималното ниво на данъка върху доходите до 45%. Сега той иска да наложи данък от 75% върху доходите на граждани, които печелят над 1 милион евро годишно. Освен това Оланд ще увеличи данъците върху финансовите приходите, ще премахне изключенията за годишния данък за имущество, ще сложи край на премиите за сделки с акции и ще ограничи бонусите.

Оланд, който някога заяви: „Не харесвам богатите”, се представя като скромен човек, като до скоро той се придвижваше из Париж с мотопед. Той пита - след като Барак Обама говори за данъци за богатите, защо и Франция да не се присъедини?

Има два отговора. Единият е, че във Франция и без това данъците вече са високи. Богатите французи вече за „изцедени”. Данъците, за тези, които печелят над 100 000 долара годишно, във Франция са по-високи в сравнение с Великобритания, Дания и Швеция. Освен високите данъци има и големи социални удръжки.

Истина е, че 1% от „супер богатите” може да платят по-малко данъци, заради по-ниските данъци върху финансовите приходи, посочва Томас Пикети от Парижкото висше училище за икономика. Може би затова Оланд иска този данък от 75%.

Вторият отговор е, че неравенството не е нещо лошо за Франция. Но така не смятат повечето от хората. Никой не може да забрави, че преди няколко години държавата възстанови на Лилиан Бетанкур, наследницата на козметичната империя „Л’Ореал”, 30 милиона евро заради новите правила за намаляване на данъците. Според изследване на ОИСР на 22 страни в периода между 1985 и 2008 година Франция е сред петте държави, в които неравенството не се е увеличило.

Това превръща данъчните планове на Оланд в политически жест. Те няма да му помогнат да запълни публичния дефицит. От друга страна, той не е сам. Саркози също иска данъците и социалните удръжки на „супер богатите” да бъдат увеличени с 4%, освен това предлага „данък изнасяне”, за да се спре практиката френските граждани да печелят капитали на по-благоприятни места.

Все повече французи се интересуват от условията в Швейцария. Парижкият адвокат Оливие Дюсара посочва, че през последните шест месеца много негови клиенти са напуснали страната.

Икономист

Магазин от веригата "Лидъл" отказа да обслужва роми

Супермаркет от веригата "Лидъл" във френския град Тулуза отказа да обслужва румънски граждани от ромски произход. Решението е било взе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com