Данъчният оазис Швейцария се превръща в затвор

4216
Данъчният оазис Швейцария се превръща в затвор

Векове наред Швейцария поддържаше имиджа на световен трезор. Днес обаче банковата тайна на страната се е превърнала в нарицателно за съмнителни сделки. Дори и някои банкери започнаха да изпитват угризения на съвестта.

Официална Швейцария е силно възмутена от всевъзможните злонамерени чужденци, които искат да съсипят банковата й тайна. В случая Германия представлява особен обект на неприязън. Все пак страната вече няколко пъти пробива тази швейцарска "светая светих", гонена от желанието да открие своите данъчни грешници. И най-острата реторика обаче не може да прикрие факта, че и в самата Швейцария се пораждат съмнения в собствената правота.

Търпението на останалия свят от поведението на "офшорния паричен трезор" е на привършване. Размерът на укритите богатства е толкова голям, че нервите на много правителства вече запознаха да се късат - на фона на последствията от икономическата криза. Във връзка с това натискът над швейцарските банки ще продължава да се увеличава, прогнозира Освалд Грюбел, бивш шеф на двете големи швейцарски банки UBS и Credit Suisse.

Това прозрение постепенно достига и до съзнанието на самите швейцарци. Дори вътре в страната имиджът на банковата сфера пострада значително. Докато преди в Швейцария професията на банкерите беше една от най-престижните, днес тя бива свързвана по-скоро с мръсни сделки. Без значение дали става въпрос за свалянето на пакистанския премиер, или за предизборната битка в САЩ - най-тежкото обвинение в наши дни гласи: "Има сметка в швейцарска банка."

Точно поради тази причина сега и швейцарските власти решиха, че трябва да се покажат "чисти" пред останалите. За тази цел правителството започна да пропагандира "стратегията на белите пари". Защото то е наясно, че не е в състояние да залъгва вечно останалата част от света. И в Италия, и във Франция, че дори и в Индия укриването на данъци и прехвърлянето им към чужбина се е превърнало в сериозна тема. Стигна се дори дотам, че някои швейцарски банки нарушиха най-съкровените си принципи, предавайки на американските власти данни за свои клиенти.

Още по-катастрофално въздействие имаше фактът, че отговорните швейцарски банки предадоха на американците и имената на 11 000 свои банкови служители, оказали помощ на чужденците при укриването на данъци. Откакто това стана известно, мнозина от швейцарските банкери избягват да пътуват в чужбина, тъй като се страхуват от арести и разпити. Явно данъчният оазис е на път да се превърне в затвор.

ДПА / БГНЕС

Кокаинът владее швейцарските градове

В някои швейцарски градове се използва кокаин, колкото в най-засегнатите от дрогата европейски градове, съобщиха учени, предаде БГНЕС. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com