Доставките на руски газ за Европа се нормализират

3514
Доставките на руски газ за Европа се нормализират

Положението с доставките на руски газ се нормализира в повечето европейски страни, за които доставките бяха намалени заради студената вълна, обхванала континента, съобщи Европейската комисия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Положението значително се подобри през уикенда", заяви говорителката на ЕК по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер на пресконференция. "Поддържаме тесни контакти с държавите членки на ЕС и те ни информираха, че газовите потоци от Русия са се нормализирали в България, Словакия, Австрия, Унгария, Полша и Гърция", допълни тя.

В Румъния, Германия и Италия, които също бяха засегнати от намаляването на доставките на Газпром, "потоците се увеличават, въпреки че не са на нивото, което имахме преди миналата седмица", когато възникнаха проблемите заради увеличените нужди в Русия, каза още говорителката.

"Няма извънредна ситуация в Европа, потребителите и индустриите получават газ както преди", увери тя. В Италия днес е свикано заседание на правителството, на което ще се обсъди положението. "Може да обсъдим как да помогнем на Италия", ако властите изразят необходимост, заяви говорителката на ЕК, но допълни, че страната разполага с много разнообразни източници на доставки и може да купува газ от други страни освен от Русия в случай на необходимост.

За момента всички държави членки на ЕС могат да се справят с положението чрез "пазарни мерки", заяви Холцнер. Това означава, че газовите компании използват запасите си или купуват газ на пазара, включително втечнен газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com