Египет – пролетта на народа и лятото на генералите

8435
Египет – пролетта на народа и лятото на генералите

След относителния неуспех на ислямистите да мобилизират човешките маси, 26 дни след като военните успяха да впрегнат враждебните към Мохамед Мурси движения предимството като че ли не е на страната на „Мюсюлмански братя”. Генералите обаче също не се радват на предишната симпатия. И то нито сред най-просветеното обществено мнение, което ги призова да се намесят, нито в западните столици. Защото все по-очевидно става, че египетската армия се е възползвала, и дори е предизвикала това движение, за да извади горещите кестени от огъня и да си върне влиянието, което имаха нейните генерали по времето на Хосни Мубарак. Така, според много хора кампанията по събирането на подписи за петиция, искаща оставката на избрания президент, е била силно подкрепена от тайните служби на армията.

Кървавото потушаване на протестите, което през уикенда доведе до смъртта на над 70 души, е тъжно потвърждение на това подозрение. Още повече, че то се случи в момент, в който генерал Абдел Фатах ал Сиси призова народа да излезе на площад „Тахрир”, за да му даде „народен мандат, който ще му позволи да се бори с насилието и тероризма”.

Несъмнено, режимът на Мурси може да бъде упрекнат за лошото управление на страната, за опита да я повлече по наклона на насилствената ислямизация, за клиентелизма и за опита да присвои всички правомощия за себе си. Трудно обаче методите му могат да бъдат наречени терористични. Общо комюнике, публикувано в началото на седмицата от няколко организации за правата на човека, които подкрепяха искащото оставката на президента движение, посочва много точно проблема: „Египетската армия не се нуждае от пълномощно, за да се бори с тероризма, а мандатът, който ще й бъде даден от тълпата, ще бъде в разрез с принципите на закона”.

По-недоверчиви, отколкото бяха европейците при избухването на народния бунт, след кървавата баня през последите дни американците умножиха предупрежденията си. И ако президентът Барак Обама засега остава предпазлив, то някои от неговите съпартийци, като например влиятелния сенатор от Калифорния Даян Файнстайн, не се поколебаха да заплашат със спиране на годишната помощ за Египет в размер на 1,5 милиарда долара. В крайна сметка Европа реши да поправи твърде либералната си позиция и да поиска освобождаването на сваления президент. Катрин Аштън, малко безличен върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, дори получи от военните разрешение за среща с Мурси.

Преди почти точно 61 години един неизвестен египетски полковник, Гамал Абдел Насър от група, нарекла себе си „Свободни офицери”, свали крал Фарук и установи популистка военна диктатура, която щеше да забрани всички партии и да изтласка извън закона „Мюсюлмански братя”. Ако генерал Ал Сиси не се опитва да стане новият Насър, време е да го докаже. Първо, като направи стъпка към национално помирение, което да включва и „Мюсюлмански братя”. Без да ги оставя да управляват страната, както си искат, разбира се. Ако това не се случи, незабавно трябва да бъдат обявени санкции от САЩ, които имат законовото задължение да забраняват всякаква финансова помощ за режимите, установени в резултат на военни преврати. Европа трябва да ги последва. А Египет, тази голяма страна, толкова важна за бъдещето на Близкия изток, рискува да затъне по-дълбоко в нещастието си.

Поан

Аштън разговаря над 2 часа с Морси

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън е провела двучасов разговор със сваления от власт бивш пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com