ЕК пак поиска Европа на две скорости

11779
ЕК пак поиска Европа на две скорости

Ако еврозоната трябва да бъде укрепена, на 17-те страни, които споделят единна валута, трябва да бъде позволена по-бърза интеграция в сравнение с темповете на процеса в целия Европейски съюз, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

Признавайки категорично, че Европа "на две скорости" е неизбежна, Барозу посочи, че по-доброто функциониране на Европейския икономически и монетарен съюз (Economic and monetary union - EMU) зависи от ускорената интеграция на някои страни членки.

Британците искат да излязат от ЕС

Мнозинството от британците, 54%, искат Великобритания да напусне Европейския съюз, при условие, че запази търговските си отношения с не...

Еврозоната трябва да е в състояние да се интегрира по-бързо и по-дълбоко отколкото целия ЕС, като в същото време запазва целостта на политиките, водени от ЕС на 27-те, по-специално единния пазар, заяви Барозу в сряда, представяйки визията на ЕК за "истински" икономически и монетарен съюз.

Барозу представи план за реорганизиране на ЕС и посочи, че е необходимо да бъдат променени договорите на Съюза. По-голямата част от този план бе представена миналия месец на лидерите на ЕС от президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Барозу се обяви за "по-високото равнище на интеграция и съсредоточаването на права за вземане на решения в Брюксел, за сметка на суверенните права на националните правителства", предаде Mediapool.

Съгласно визията, ще може да се налага вето върху националните бюджети на страните от валутния съюз, а централният европейски бюджет ще допуска трансфери за закъсали държави.

Процесът изисква две фази на промени в договорите на ЕС – първите през следващите 5 години, а други, по- задълбочени – в по-дълъг период.

ЕК с ново предложение за бюджета за 2013 година

Десет дни след неуспешния период, в който трябваше да се псотигне компромис за бюджета на ЕС за следващата година, Европейската комисия...

Проектът от 52 страници акцентира на необходимостта еврозоната да може "да се интегрира по-бързо и по-дълбоко", предаде EUobserver.

Идеите за бъдещето включват координиране на националните данъци и политики по отношение на безработицата; обединяване на дълговете и създаване на еврооблигации; управление на бюджета на еврозоната от орган на Европейската комисия.

"Основното послание" на документа е, че са нужни както дисциплина, така и солидарност, за да оцелее валутният съюз, заяви Барозу.

През следващите 18 месеца ЕС трябва да създаде банков съюз и "инструмент за конвергенция и конкурентноспособност" – тоест пари, които страните членки ще използват за структурни реформи. Страни с бюджетен дефицит в нарушение на правилата на ЕС ще бъдат задължени да използват инструмента.

В рамките на 5 години "конвегенционният инструмент" ще прерасне в отделен бюджет на еврозоната и ще се захранва само от собствените данъчни постъпления на еврозоната.

Европа ще иска от компаниите прозрачно финансиране

Преразглеждането на европейската директива за прозрачност на финансовите потоци от индустриите, включително горската и добивната, върви...

В този период се предвижда "по-нататъшна бюджетна координация (включително възможност да се изискват изменения в националните бюджети или да им се налага вето)", пише в документа.

Предвиждат се краткосрочни еврооблигации, обединяващи дълговете на страните членки и обратно изкупуване на фондове за държави с голям публичен дълг. Тези стъпки ще се нуждаят от промяна на договорите на ЕС.

Обмислят се и мерки, които ще дадат "ясна компетентност на равнище ЕС за хармонизиране на националните бюджетни закони и възможност да се прибегне до Съда на Европейските общности в случай на неспазване".

Последните стъпки към цялостен икономически и монетарен съюз ще бъдат предприети в дългосрочен план и ще изискват мащабна реформа на договорите на ЕС, се казва в проекта. Най-вероятно финалният етап ще включва трансфери към финансово затруднени страни от централния бюджет.

Като крайна цел се включва политически съюз с централен бюджет, със собствен фискален капацитет и средства за налагане на бюджетни и икономически решения на страните членки.

Барозу: За пръв път в историята на ЕС се обсъжда съкращение на бюджета

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви след срещата на Европейския съвет, на която се обсъди бюджетният план за...

Отбелязвайки "степента", в която страните членки ще трябва да предоставят своя суверенитет на Брюксел, проектът посочва, че Европейският парламент трябва да гарантира демократичния характер на процедурата.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com