Експлозиите в Бостън разбиха усещането за безопасност

7217
Експлозиите в Бостън разбиха усещането за безопасност

Това е събитие, което отдавна беше прогнозирано – дори се смяташе, че е неизбежно.
Но експлозиите в Бостън, които изглежда са първата успешна терористична атака в САЩ след 11 септември 2001 година, удариха по усещането за безопасност на обществените места и доведоха до търсенето на множество отговори.

„По някакъв начин случилото се разбива психиката”, казва Хуан Карлос Сарате, заместник-съветник по въпросите на националната сигурност в администрацията на Джордж Буш-младши и експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Единствената подобна смъртоносна атака на американска територия след 11 септември беше във военната база „Форд Худ” и беше насочена срещу войници, отбелязва Сарате. Американците имат „социална загуба на паметта” за това какво е да си атакуван.

„Сега имаме ударена цел, която сме си представяли, но не бяхме виждали преди 11 септември 2001 година. Не знаем кои са извършителите, ще трябва да изчакаме. Но които и да са те, случилото се разбива усещането за безопасност, което имахме, още повече, че се случва на такова събитие”, посочва експертът по въпросите на националната сигурност.

Високопоставен представител на службите за борба с тероризма посочва, че до момента няма доказателство, свързващо бомбената атака с определена група или конкретни лица, и няма данни за международна връзка.

Но правителствени анализатори клонят към теорията, че атаката е дело на вътрешни радикали, вдъхновени от „Ал Кайда”, а не на антиправителствени екстремисти. Експертите базират своето предчувствие отчасти на използването на няколко бомби на обществено място, което е белег на атаките на „Ал Кайда”, и на факта, че целта не е свързана с правителствена сграда.

„Бих предположил, че става дума за саморадикализирали се ислямски екстремисти от района”, посочва представителят от службите за борба с тероризма.

Атаката в Бостън не е толкова добре организирана, колкото тази от 11 септември 2001 година или колкото бомбените атаки в Лондон и Мадрид, при които загинаха стотици хора.

Някои експерти по въпросите на тероризма казват, че са объркани от избора на Бостънския маратон като цел. Състезанието е огромно събитие, което привлича спортисти от цял свят, но няма голям международен символизъм, като други терористични цели, например „Таймс скуеър”, Пентагонът и Световният търговски център. Този избор може да засили достоверността на теорията, че извършителят или извършителите са свързани с района на Бостън.

„Ако предишните опити на „Таймс скуеър” или в метрото в Ню Йорк бяха успели, то те щяха да бъдат значително по-смъртоносни от случилото се в Бостън”, казва Филип Мъд, бивш високопоставен служител на ЦРУ и ФБР и експерт по операциите на „Ал Кайда”. „Със сигурност поставям под въпрос дали е имало значително външно участие. Имаме базови устройства без носеща символика цел”, посочва Мъд.

След 11 септември 2001 година имаше предупреждения, че рано или късно, някой нападател ще успее.

„Няма начин страната напълно да бъде защитена от индивидуални атаки. Смятам, че това няма да промени начина ни на живот. Смятам, че американците са издръжливи и решителни и няма да позволят това да промени начина, по който живеят”, заяви републиканецът Адам Шиф, който е в комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ.

Но заплахата от тероризма вече промени живота на американците, в по-голяма или в по-малка степен, включително чрез засилените мерки за сигурност на летищата и значителното разширяване на правомощията на полицията, за които критиците твърдят, че са довели до ерозия на гражданските свободи.

При управлението на администрации на две различни политически партии американските служби успяха да предотвратят многобройни терористични планове. С течение на годините, в които нямаше успешна атака, опасенията за тероризма изпаднаха от обществения фокус и подкрепата за антитерористичните мерки започна да отслабва.

До понеделник сутринта общественият живот в страната бе фокусиран предимно върху вътрешни въпроси като имиграцията, контрола на оръжията и бюджетния дефицит.

Доколко това ще се промени ще зависи от отговорите, които ще дойдат – кой е отговорният за атаката, дали някакви очевидни пропуски в мерките за сигурност са помогнали да се осъществят взривовете, дали е имало очевидни предупреждения, които не са били видени.

Едно нещо вече е ясно – бомбените атаки в Бостън отново върнаха тероризма на челно място в дневния ред на американската нация.

Лос Анжелис таймс

Саудитец е основният заподозрян за атентата в Бостън?

20-годишен саудитец е основният заподозрян за извършването на кървавия атентат в Бостън, при който загинаха трима души и бяха ранени на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com