Ердоган гневен на Централната банка

1916
Ердоган гневен на Централната банка
Снимка: Getty images/Guliver

По време на срещата на регионалните лидери на управляващата партия Реджеп Ердоган отправи гневни нападки срещу Централната банка заради решението й да се увеличи лихвеният процент, предаде БГНЕС.

„Очаквахме леко повишеният преди изборите курс на долара да падне или да достигне хоризонтално ниво, но се сблъскахме се с абсолютно противоположна ситуация. Оказахме се изправени срещу коварния удар на администрацията на САЩ, за която турската икономика е целева зона. Ако трябва да говорим открито, в началото на годината курсът беше 3,8 лири, през март нивото се запази, в началото на април достигна 4 лири, през май – 4,12 и ден след вота на 24 юни беше 4,6 лири, това покачване дотук можеше да се приеме. Гледахме на това в контекста на несигурността на изборите. Но ставащото после е необяснимо. Скокът през август на 7 лири за долар е икономическо убийство. Появата на такъв резултат показва, че въпросът е политически. Турция е държава на закона, не е племенна държава“, заяви Ердоган.

Ердоган: Проблемите на турската икономика са манипулация

Проблемите, с които напоследък се сблъска турската икономика, са резултат от манипулация и не могат да бъдат описани като криза, заяви ...

Той подчерта, че всичко това е доказателство за факта, че на света няма нито една страна, която да е политически и икономически независима. Според него Турция е жертва на валутния курс, но това е само видимата страна на проблема, истинският удар по нея са инфлацията и лихвите. „Лихвите са причина за инфлацията. Централната банка многократно обясняваше инфлацията, но тя не се случи така, както я прогнозираше. И накрая увеличи лихвения процент с много. Хайде заповядай независимост! Всяко търпение си има предел. Една държава не може да бъде дисциплинирана само с валутен курс. Разбира се, че имаме нужда от финансовите институции, без тях няма икономика. Важно е те да са на крака, за да може реалната ни икономика и инвестициите да бъдат силни, те са взаимно свързани“, каза Ердоган. Той подчерта, че наблюдава всички процеси и вече са взети доста конкретни решения като забраната за чужда валута при имотни сделки и ценни книжа, и задължението да се оперира само с турски лири. Който иска да работи с чужда валута, ще бъде докладван на съответната структура, премахнахме плащането на наемите за жилища с чужди пари, да не би да плащаме тока и водата с долари, подчерта президентът и партиен лидер. Той заплаши с редовен натиск и проверки търговците и складовете, които спекулират с цените на стоките и ги определи като „национални предатели“. В тази страна няма проблем, който да не може да бъде разрешен, каза Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа