Ердоган предупреди за възможни санкции срещу Иракски Кюрдистан

1280
Ердоган предупреди за възможни санкции срещу Иракски Кюрдистан
Снимка: Getty images/Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че не е изключено страната му да въведе санкции срещу автономния регион Иракски Кюрдистан, ако лидерите му осъществят плановете си за референдум за независимост, който е насрочен за началото на следващата седмица.

„Кабинетът несъмнено ще направи оценка на ситуацията и ще наложи евентуални санкции“, заяви Ердоган в изказване от Ню Йорк, цитиран от „Хюриет дейли нюз“, където държа реч пред Общото събрание на ООН.

Турция обмисля санкции срещу Иракски Кюрдистан заради референдума

Държавният глава на Турция Реджеп Таийп Ердоган предупреди, че Анкара обмисля налагане на санкции срещу регионалното правителство в Ира...

Населението на Иракски Кюрдистан и контролираните от кюрдски сили територии в Ирак ще гласува на 25 септември за създаването на автономна кюрдска държава. Резултатите от референдума нямат задължителен характер за централната власт в Багдад, но въпреки това миналата седмица парламентът гласува против провеждането на вота с мотива, че той ще повлияе на борбата срещу „Ислямска държава“, ще доведе до нестабилност и ще наруши иракската конституция.

Против допитването, освен Турция, се обявиха също САЩ и Иран. „Стъпки като исканията за независимост, които могат да предизвикат кризи и конфликти в региона, трябва да бъдат избягвани. По тази причина ние призоваваме Регионалното правителство на Иракски Кюрдистан да се откаже от инициативата, която подеха в тази посока“, заяви в речта си пред Общото събрание Ердоган, цитиран от АФП.

По думите му пренебрегването на турската позиция „може да доведе до процес, който да лиши Регионалното правителство на Иракски Кюрдистан дори и от възможностите, на които се радва в момента“.

Турция води дългогодишен конфликт с кюрдското малцинство на своя територия и се тревожи, че евентуалната независимост на Иракски Кюрдистан мое да предизвика сепаратистки настроения и на своя територия, предаде БГНЕС.

Иракските кюрди поемат курс към независимост

Политическите партии от Кюрдския автономен район на Ирак (КАР) обявиха намерението си да проведат референдум за отделяне от федералния...

В понеделник Турция започна военни учения с участието на 100 единици бойна техника, включително и танкове, по границата с Ирак.

В изказването си пред ООН турският държавен глава коментира и обтегнатите си отношения с Европейския съюз. Ердоган посочи, че Брюксел не спазва ангажиментите си към Анкара за предоставяне на средства в размер на 3 млрд. евро в помощ на справянето с мигрантската вълна в Турция. По думите му досега Анкара е получила едва 820 млн. от обещаните средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com