Ердоган: Турция ще продължи да приема бежанци

5122
Ердоган: Турция ще продължи да приема бежанци

Броят на сирийските бежанци в Турция надхвърли 100 хиляди души. Турските власти продължават да ги приемат на своята територия. Това съобщи министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган на заседания на управляващата Партия на справедливостта и развитието в парламента, предаде БГНЕС.

"Турция не може да остане страничен наблюдател, когато гори пожар в съседство. Десетки хиляди души преминават турската граница. В момента броят на бежанците надхвърли 100 хиляди", каза Ердоган.

Той смята, че Анкара не може да затвори границата си в условията, когато такава човешка драма се разиграва в Сирия.

"Трябва ли да затворим нашите врати, да оставим на произвола децата, жените, всички невинни в ръцете на този тиран /Асад/? Турция не може да направи това. Тя не може да обърне гръб на бежанците", заяви Ердоган.

Той разкритикува основната опозиционна Народно-републиканска партия, която не подкрепи в парламента кабинета за провеждането на трансгранични военни операции.

На 4 октомври парламентът предостави на правителството едногодишен мандат за провеждане на военни операции в чужбина, включително в Сирия. Решението беше взето, след като сирийски снаряд попадна в къща в турското градче Акчакала. При инцидента загинаха петима невинни турски граждани, а други няколко бяха ранени.

В отговор Турция откри огън по позициите на сирийската правителствена армия, откъдето се предполага, че е изстрелян снаряда. През последните няколко дни турската армия на няколко пъти откри ответен огън, след падането на сирийски снаряди на турска територия.

Редактор: Десислава Ушатова

Ердоган подготвя турците за война

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова съгражданите си да се подготвят за война. Войнствената реторика към гражданите и стру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com