ЕС готви директива, която удря по големите депозити

5447
ЕС готви директива, която удря по големите депозити

Кризата в Кипър доведе до сериозни притеснения за по-богатите европейци предвид факта, че в крайна сметка на Острова на Афродита депозитите над 100 хил. евро не бяха защитени, а бяха използвани за набиране на капитал от държавата.

Оказа се, че тези притеснения изобщо не са безпочвени, тъй като ЕС готви нова директива по въпроса. Според нея притежателите на депозити над 100 000 евро в банки в страни от ЕС може да се простят с част от авоарите си, ако трезорът им фалира. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по финансовата политика Оли Рен в интервю за финландската национална телевизия YLE, предаде Ройтерс.

Той подчерта, че случаят с Кипър е изключение. Но допълни, че според предстоящата да бъде огласена и да влезе в сила директива инвеститори и собственици на депозити ще трябва да поемат своята част от отговорността в случай на преструктуриране или ликвидиране на банката им. По думите му има ясна градация на поемане на отговорност - първи ще са акционерите в закъсалия трезор, после вероятно ще пострадат негарантираните инвестиции и депозити. "Депозитите до 100 000 евро са свещени, те винаги ще бъдат напълно защитени", подчерта Рен.

Според подготвяната в момента от ЕК директива за сигурността в банковата сфера въпросът за отговорността на инвеститорите ще трябва да бъде включен в националното законодателство на всяка страна от ЕС.

За да бъде отпуснат спасителен заем от 10 млрд. евро на Кипър, Никозия "острига" сурово – с около 60% от авоарите им, вложителите с над 100 000 евро, припомня Ройтерс.

Рен призова Европейската централна банка да предприеме нови стъпки за съживяване на изпадналата в рецесия икономика на страните от еврозоната.

На пресконференция в четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги намекна, че съществува вероятност трезорът да намали лихвеният процент и да предприеме "нестандартни мерки" - отвъд стандартното изкупуване на правителствени облигации или финансирането с тригодишни кредити при ниска лихва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com