ЕС готви процедура срещу Германия заради ВЕИ

9298
ЕС готви процедура срещу Германия заради ВЕИ

Брюксел може да започне срещу Германия процедура за нарушаване на правилата на конкуренцията във връзка с политиката й за развитие на възобновяемите енергийни източници, пише днес списание "Шпигел", без да цитира източниците си, предаде БГНЕС.

Според изданието европейският комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния има пред вид факта, че германските потребители плащат чрез такса за развитието на тези възобновяеми енергийни източници.

Комисията иска да започне в сряда, 17 юли, процедура срещу Германия за тези помощи, се казва в статията на "Шпигел". Според публикацията Брюксел възнамерява да иска връщането на вече платените помощи, което означава милиони евро.

Списанието отбелязва още, че миналата седмица на проява, организирана в Брюксел от германския енергиен гигант EON, европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер е оспорил съответствието на германската политика за развитие на възобновяемите енергии с правилата на конкуренцията. Според Йотингер не е нормално германските производители на вятърна енергия да получават помощ, докато датските или норвежките, които доставят в Германия електричество, произведено от вятърни паркове, да не се ползват от нея.

През 2011 г. след катастрофата във Фукушима Германия реши да се откаже от ядрената енергия до 2022 г. и оттогава се опитва ускорено да развива възобновяемите енергии, което поставя проблеми, свързани с цената и води до поскъпване на електроенергията.

Германия блрокира преговорите на Турция за членство в ЕС

Германия е блокирала следващата стъпка в преговорите на Турция за членство в Европейския съюз заради действията на Анкара срещу улични...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com