ЕС призова Варшава да спре спорната съдебна реформа

1853
ЕС призова Варшава да спре спорната съдебна реформа
Снимка: Getty Images

Европейската комисия настоя полските власти да спрат реформите в съдебната система и изрази „дълбока загриженост”, че те ще подкопаят независимостта на съдебната власт, предаде Франс прес.

По време на специална среща на високо равнище в Брюксел евокомисарите обсъдиха и безпрецедентната възможност да лишат Полша от право на глас в 28-членния блок, се казва в комюнике.

Полското правителство беше изправено пред нарастващи протести през последните дни след като миналата седмица предприе стъпки за коренна промяна в цялата съдебна система. Това предизвика серия от сблъсъци с Брюксел.

Опозицията в Полша свика протест срещу "политизирането на съдебната власт"

Опозицията в Полша е свикала протести за днес, а обвиненията са към управляващите, че политизират съдебната власт. Повод за това стана...

„Последните мерки, предприети от полските власти по отношение на съдебната система значително увеличават заплахата за върховенството на закона в Полша”, каза зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

В изявление на Еврокомисията „се изразява дълбока загриженост за явните рискове за независимостта на съдебната власт в Полша”.

„Комисията настоява полските власти да спрат въвеждането на нови закони и да се включат отново в продължаващия диалог за върховенството на закона с първия зам.-председател Франс Тимерманс, в опит да се вземе под внимание изразената сериозна загриженост”, се казва още в комюникето на Европейската комисия.

„Ако бъдат въведени в сегашната си форма, тези закони ще имат силно отрицателно въздействие върху независимостта на съдебната власт и ще увеличат системната заплаха за върховенството на закона в Полша”, смята Еврокомисията.

ЕК мълчи относно скандален законопроект за съдебната система в Полша

Европейската комисия отказа да отговори на серия от въпроси за случващото се в Полша по отношение на Полския върховен съд. Това стана ф...

След като започна промени в конституционния съд след изборната си победа в края на 2015, полското правителство продължи в опитите си да реформира съдебната система.

Полският парламент прекрати късно снощи обсъждането на законопроект, който ще даде на министъра на правосъдието власт над върховния съд, след като лидерът на управляващата партия произнесе тирада срещу опозицията.

Двете камари на полския парламент миналата седмица одобриха закони, които дават на министъра на правосъдието право да определя полските съдии в европейските съдилища.

Освен това, парламентът ще избира членовете на националния съдебен съвет, чиято роля е да защитава независимостта на съдилищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа