ЕС разпореди ДНК-тестове на продукти от говеждо месо

4894
ЕС разпореди ДНК-тестове на продукти от говеждо месо

Европейският съюз одобри незабавното стартиране на план за борба с измамите с хранителни продукти след скандала с конско месо в Европа.

Европейската комисия планира да извърши ДНК-тестове на продукти от говеждо месо и да провери кланиците за наличие на лекарство за коне, което е потенциално опасно за човешкото здраве. Решението бе взето по време на извънредна среща на Постоянната комисия по хранителната верига и животинско здраве.

Французи умишлено пласирали конското месо в Европа

Вината за продажбата на 750 т. конско месо като говеждо вероятно е на френска фирма, която е заблудила клиентите си с документи с нев...

Реализацията на плана започва незабавно и ще продължи за срок от един месец с възможност за удължаване с още два.

ДНК-проверките ще се извършват предимно на ниво търговски вериги. Ще бъдат взети 2250 проби в целия ЕС – като ще варират от 10 до 150 в държава.

Еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг, който предложи плана по време на кризисни преговори в сряда вечерта, приветства бързото одобрение от страните членки.

Борг посочи, че потребителите очакват да получат пълни уверения „за това, което е в чиниите им”.

По-рано еврокомисарят по здравеопазването заяви, че няма повод за паника заради скандала с конското месо. Борг посочи, че това е проблем свързан с етикирането, а не със здравето на хората.

МЗХ: Няма внос на конско месо от Румъния

Няма внос у нас на конско месо от Румъния, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Сопот, съобщиха от МЗХ, пред...

„До момента не става въпрос за безопасността на храните. Нека не създаваме паника. Понякога реакцията може да бъде ирационална. Ние се отнасяме към ситуацията като към проблем с етикирането, тъй като няма доказателства, че тези продукти са опасни”, каза еврокомисарят.

Супермаркети в редица европейски страни изтеглиха от продажба милиони замразени готови храни, след като бе установено, че конско месо се продава с етикети като говеждо.

Борг съобщи, че страните от ЕС са се съгласили да проведат тримесечна систематична проверка.

„Ние имаме една от най-добрите системи за безопасност на храните в света”, увери еврокомисарят по здравеопазването.

При направена във Великобритания проверка на 2501 продукта с обявено говеждо месо в съдържанието до момента да открити 29 продукта с конско месо, съобщи Британската агенция за хранителна безопасност.

ДНК тестове за хранителните продукти иска Великобритания

Великобритания и Ирландия поискаха въвеждане на ДНК тестове на преработени хранителни продукти като част от системата за ранно предуп...

„По-голямата част от продуктите с говеждо месо не съдържат конско. Резултатите, които получихме, са абсолютно недопустими, но все пак те са изключение”, заяви директорът на агенцията.

Междувременно датската служба за ветеринарен и хранителен контрол е започнала проверка заради съмнения, че кланица може да е смесила конско месо с месо, маркирано като говеждо, което е било доставено на производители на пици.

Инспектори от службата за хранителен контрол са открили възможни проблеми в кланица след въвеждането на по-строгите контролни мерки заради продължаващия скандал с конско месо в Европа.

Датските власти са взели проби, за да се установи дали в продаваното месо няма примеси на конско. От правителството предупреждават, че ще има законови санкции, ако бъдат открити нередности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com