ЕС ще може да върне визите за 5 балкански страни

9995
ЕС ще може да върне визите за 5 балкански страни

ЕС ще може да възстановява временно задължението за издаване на визи за Сърбия и още четири балкански страни, за да се бори със злоупотребите с исканията за убежище на техните граждани, съобщиха дипломатически източници, предаде БГНЕС.

Вчера беше постигнато споразумение с Европейския парламент за регламент, съдържащ предпазна клауза, която позволява временното възстановяване на визите в случай на злоупотреба, съобщи кипърското председателство на съюза. Регламентът може да влезе в сила в началото на 2013 г., уточни дипломатически източник.

Той е насочен главно към балканските страни, но ще има по-общо действие и ще може да се прилага срещу всяка държава, ползваща се с отмяна на визите за нейните граждани, допълни източникът. Шест държави членки на ЕС - Германия, Австрия, Белгия, Франция, Люксембург и Холандия, поискаха възможност за повторно въвеждане на задължение за издаване на визи за Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и бившата югославска република Македония като протест срещу увеличаването на неоснователните искания за убежище от гражданите на тези страни.

Това положение се запазва от вдигането през 2010 г. на задължението за издаване на визи за гражданите на петте страни. "Мнозинството искания за убежище са неоснователни и нанасят вреда, защото претоварват службите, отговарящи за преценката на молбите", заяви европейският източник. Днес е бил постигнат компромис между държавите членки и Европейския парламент, който ще позволи приемането на регламента.

Влизането му в сила ще стане в хода на сложна процедура. Злоупотреба в същността на молбата ще трябва да бъде установена от Европейската комисия, която след това ще предложи прекратяване за шест месеца на освобождаването от визи, предоставено на засегнатата страна. За връщането на освобождаването от визи ще е необходима зелена светлина от правителствата с квалифицирано мнозинство.

"Регламентът няма да се прилага незабавно. Предвидени са много предпазни мерки, които да позволят постигането на съгласувано решение" преди задействането на клаузата, обясни дипломатически източник. В замяна на това Европейският парламент е постигнал ЕС да може да прекратява безвизовия режим, с който се ползва дадена страна, ако тя налага задължение за издаване на визи за граждани на една или повече държави членки на ЕС. Тази точка е насочена към САЩ, които продължават да изискват визи за гражданите на четири държави членки на ЕС - Полша, България, Румъния и Гърция.

Редактор: Десислава Ушатова

Ребалканизират ли се Балканите?

Особената „шизофрения“ на Балканите се изразява в това, че всички в региона са с двойници: Гърция си има Кипър, Турция - С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com