Ескалация на военните действия между Турция и Сирия

6468
Ескалация на военните действия между Турция и Сирия

В сряда (10 октомври) турски изтребители F16 са принудили сирийски пътнически Еърбъс A320 с 35 пътници на борда, изпълняващ полет от Москва до Дамаск, да се приземи в Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че самолетът е приземен поради информация, че пренася „оборудване, което е в нарушение на правилата за пътническите въздушни превози”.

Същевременно турското външно министерство заяви, че „всички полети в сирийското въздушно пространство са прекратени поради съображения за безопасност”.

Защо Путин отложи визитата си в Турция

Руският президент Владимир Путин отложи визитата си в Турция. Според официалната версия, заради продължаващото съгласуване на графика...

Засега не е ясно дали това е първия етап от едностранно налагане на забранена за полети зона над Сирия. Ако това е така, то решението на Турция е в противоречие с желанието на Обама, който е твърдо решен поне до президентските избори да не замесва САЩ в директни военни действия (въпреки че само преди дни изпрати неголям брой войници в Йордания, който да подпомагат йорданската армия в укрепването на сирийско-йорданската граница).

Не е ясно и дали забраната ще засегне военните полети на сирийското правителство, както и ежедневните цивилни полети с доставки от Иран на оръжие, боеприпаси и военни специалисти за правителството на Асад. Ако Турция наложи блокада и за иранските самолети, то това ще изостри силно отношенията между двете страни, но няма да доведе до директен военен сблъсък. Иран разполага само с допотопни изтребители F4 от времето на шаха срещу турските F16, от които поне 25 са прехвърлени във военната база в Диарбекир в близост до сирийската граница.

Ако Турция е настина решена да спре руските военни доставки за Асад, то Путин няма никаква практическа възможност да се противопостави. Патовата ситуация в Сирия продължава вече повече от 18 месеца и потенциална активна намеса на Турция ще даде сериозно преимущество на антиправителствените бунтовници.

Редактор: Генко Велев

Турция изрази разочарование относно доклада по разширяването Европейския съюз

Турция изрази разочарование поради доклада относно разширяването Европейския съюз, който отразява липсата на „какъвто и да е прог...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com