Европейският съд осъди Турция за ареста на кюрдски лидер

1905
Европейският съд осъди Турция за ареста на кюрдски лидер
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съд по правата на човека осъди Турция за ареста на прокюрдския лидер Селахатин Демирташ, като заяви, че тази стъпка цели "задушаване на плурализма" и поиска да бъде освободен, предаде AFP.

Съдът във френския град Страсбург заяви, че приема, че Демирташ е бил арестуван по "основателно подозрение", че е извършил престъпление, но заяви, че причините за неговото задържане са били "недостатъчни" и представляват "неоправдана намеса в свободното изразяване на мнението на народа ".

Противник на Ердоган пред съда: Всеки, който мисли срещу Ердоган, го считат за терорист

Бившият съпредседател на третата най-голяма политическа партия в Турция бе изправен пред съда в Анкара по обвинения за разпространение ...

Той постанови, че удължаването на ареста му, особено по време на референдума за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган и по-късно на президентските избори, има за цел да "задуши плурализма и да ограничи свободата на политическия дебат, който е в основата на концепцията за демократично общество".

"Съдът реши единодушно, че държавата-ответник трябва да предприеме всички необходими мерки, за да сложи край на досъдебното задържане на жалбоподателя", се казва в официалното изявление.

ЕСПЧ разглежда случаи на предполагаеми нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, която е подписана и от Турция.

Демирташ, един от двамата бивши лидери на Кюрдската работническа партия (ПКК), бе арестуван през ноември 2016 г. по обвинения в терор заради предполагаемите му връзки с кюрдски бойци.

196 жени и деца са станали жертви на кюрдския конфликт в Турция

100 деца и 96 жени са били убити през първите девет месеца на конфликта между турските сили за сигурност и активистите на забранената в...

Той бе арестуван заедно с още десетина депутати от Народна демократична партия (НДП) на 4 ноември 2016 година в разгара на обвиненията около опита за държавен преврат на 15 юли същата година.

Той е обвинен в пропаганда и членство в ПКК, която Анкара и западните ѝ съюзници определят като „терористична“. Демирташ е заплашен от 142-годишна присъда.

Турският президент Реджеп Ердоган винаги е критикувал призивите за освобождаване на Демирташ от затвора. Такива призиви отправяха редица европейски представители, както и неправителствени организации.

Такъв призив отправи и кандидатът в надпреварата за висшия държавен пост Мухарем Индже от най-голямата опозиционна сила - Републиканската народна партия. Индже посети Демирташ в затвора в началото на предизборната кампания.

Турски войник и шестима екстремисти са загинали в Югоизточна Турция

Турски войник и шестима членове на незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК) са били убити в неделя, съобщи турската армия. Жертв...

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. "Решенията, постановени от ЕКПЧ, не ни засягат", каза Ердоган, цитиран от държавната Анадолска агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com