Европол: Компютърните изнудвачи стават все по-смели

2684
Европол: Компютърните изнудвачи стават все по-смели
Снимка: iStock/Guliver

Глобалните атаки за искане на откуп срещу отблокиране на хакната компютърна мрежа са в упадък, но в същото време стават все по-смели и се насочват към по-печеливши компании, като криптирането на данните е ключова цел, заяви европейската полицейска агенция.

Европол заяви, че се притесняват и от нарастването на така наречения „самостоятелно произведен изричен материал“ от непълнолетни деца, които споделят сексуални образи и видеоклипове с връстници чрез смартфони, правейки себе си уязвими за сексуални престъпници.

Полицията и частният сектор "потвърждават намаляващия брой атаки за блокиране на компютри на отделни граждани за получаване на откуп“, но те "стават все по-смели", заявиха от Интерпол при публикуване на последния си годишен доклад за организираната интернет престъпност.

Експерт по киберсигурност поиска по-тежки наказания за нарушени авторски права

Разбитата международна мрежа за нелегално разпространение на телевизионен сигнал е действала на територията на редица европейски държав...

Една от най-видимите атаки за откуп се случи през март миналата година, когато злонамереният софтуер SamSam парализира американския град Атланта в продължение на няколко дни.

Въпреки че извършителите поискаха откуп от около 50 000 долара, на Атланта ѝ струваше повече от 2,6 милиона долара, за да отговори на атаката, посочи Wired Magazine.

"Това се оказа само върхът на айсберга", казаха от Европол. "Има случаи, когато за криптирани файлове на дадена компания се плаща откуп от над един милион евро", казаха от агенцията.

Данните на компанията остават ключова цел, казаха от Европол, не само за конвенционалните атаки за откуп, но и за саботаж.

Разбита е група източвала милиони от банкови сметки

Разбита е международна криминална група използвала малуер (зловреден софтуер), за да открадне 100 млн. долара от повече от 40 000 жертв...

Тези атаки, които трайно заличават или необратимо увреждат данните на дружествата, се удвояват през първите шест месеца на 2019 г., като половината са съсредоточени върху производствения сектор.

Това включва нов вид злонамерен софтуер, наречен GermanWiper, „който вместо да криптира файловете на жертвата, пренаписва съдържанието, което води до трайно унищожаване на данните на жертвата“.

Докладът на агенцията за оценка на заплахата от организирана престъпност в Интернет също подчерта онлайн сексуалната експлоатация на деца като продължаващ основен проблем - като самите деца допринасят за проблема, подпомогнати от по-големия достъп до смартфони.

„Самостоятелно произведеният изричен материал буди все по-голяма загриженост от няколко години, тъй като все повече и повече малки деца споделят изрични материали онлайн“, заяви Европол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари