Фалитите са застрашили 1,5 млн работни места в Европа през 2011 г.

3647
Фалитите са застрашили 1,5 млн работни места в Европа през 2011 г.

Дълговата криза е ускорила ритъма на фалитите на предприятия в Европа миналата година и е заплашила 1,5 милиона работни места, сочи изследване, публикувано днес от германската група Кредитреформ, предаде БГНЕС.

Работодателите на общо 1,5 милиона работещи европейци са фалирали миналата година, което е повишение със 7%, сочат данните на групата, специализирана в изследването на платежоспособността на предприятията. Най-лоша е била 2009 г. с 2 милиона заплашени работни места. И в двата случая това не означава непременно, че всички хора действително са загубили работните си места.

Положението се очаква да се влоши тази година, "тъй като средните предприятия често реагират със закъснение на сътресенията на финансовите пазари", сочи изследването на германската група. Заплашените работни места отразяват увеличаването на броя на фалитите. През 2011 г. 174 917 компании от Западна Европа са се озовали в положение на спиране на плащанията, увеличение с 0,3% спрямо предишната година.

Броят на застрашените работни места се запазва висок от 2009 г. насам. Развитието обаче е било доста контрастно със силно увеличение в Гърция (+27,3%, 452 засегнати компании), Испания (+18,7%, 5752 случая), Италия (+16,9%, 11 792 случая) и Португалия (+17,1%, 6025 случая), страни, в които "финансирането на компаниите беше силно усложнено" заради дълговата криза, показва изследването.

Фалитите са намалели с 5,8% до 30 200 случая в Германия и с 3% до 49 506 случая във Франция. Тези страни представляват повече от една четвърт от фалитите в региона. Друг признак за кризата е фактът, че едно на всеки четири германски износни предприятия е регистрирало забавяне на плащанията с над един месец от страна на италиански, испански или португалски клиент. Положението е било още по-лошо с длъжниците от Източна Европа - 90% от германските износители са регистрирали подобно забавяне с румънски, хърватски, чешки или унгарски клиент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com