Финансовите измерения на протестите в Турция – 1,3 млрд. долара загуба

8248
Финансовите измерения на протестите в Турция – 1,3 млрд. долара загуба

Вицепремиерът Али Бабаджан заяви, че протестите заради парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул са оказали силно негативно влияние на финансовите пазари и нетният размер на напусналите Турция капитали възлиза на над 1,3 млрд. щатски долара, предаде телевизионният канал NTV.

Вицепремиерът направи тази своя оценка за въздействието на събитията по повод протестите в парка „Гези” върху пазара в Турция по време на финансов форум.

Над 100 души са арестувани при мащабна операция в Турция

Над 100 души бяха арестувани днес при операция на турската полиция срещу крайнодесни активисти във връзка с антиправителствените демонс...

„От 26 май до сега нетният размер на напусналите страната капитали е 1 млрд. и 350 милиона щатски долара” - думи на Али Бабаджан, цитирани от NTV.

Продължителните безредици в големите градове в Турция оказват все по-голямо негативно въздействие и върху туризма в страната, пише гръцкият вестник „Катимерини”.

Според проучване, извършено от испанската версия на туристическата мета-търсачка „Триваго”, фокусирана специално в търсенето на хотели, търсенията за резервации в хотели в Турция е намаляло с 89% от началото на антиправителствените протести в сравнение със същия период на миналата година. За Истанбул търсенията за резервациите са регистрирали спад с 99%.

Проучването на сайта www.trivago.es сочи, че въпреки че безредиците са концентрирани основно на централния площад „Таксим” в Истанбул, различни региони от страната също са засегнати. Търсенията за хотели в Анкара и Измир са намалели съответно с 86% и 95% на годишна база. Данните касаят резервациите за периода от този месец до септември.

Ердоган: Заговорът срещу правителството бе осуетен

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган днес заяви, че „заговорът” срещу правителството му от страна на демонстрантите, които...

В резултат на силния спад в търсенето цените на нощувките в хотелите паднаха. По данни на „Триваго” цените за този летен сезон в Турция са отбелязали спад с 19% спрямо предишния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com