Георге Иванов: Чуждестранните фондации разделиха Македония на етническа основа

4398
Георге Иванов: Чуждестранните фондации разделиха Македония на етническа основа
Снимка: БГНЕС

Чуждестранните фондации разделиха Македония на етническа основа, заяви нейният президент Георге Иванов в интервю за унгарската телевизия МТВА. Той добави, че няма да връчи мандат за сформиране на правителство без отказа на партиите от т.нар. албанска платформа.

Най-големият проблем на Македония е, че чуждестранните фондации засилиха етническите настроения в гражданското общество и разделиха населението по етническа основа, изтъкна той.

Фондацията на Сорос прибягва до насилствени действия в Македония, едно от които бе подпалването на приемната на президентството, посочи още Георге Иванов в интервюто.

Георге Иванов: Юнкер създаде опасен вакум на Балканите и вкара чужди играчи

"Ако Ви разкажа подробно цялата ситуация - за всички, които са замесени в това, което става в Македония и всичко, което се случи през п...

Палежът бе извършен в хода на протестите през април 2016 година срещу решението на президента да бъдат спряни всички разследвания политиците от властта и опозицията. Той взе това решение като възможност за отблокиране на тогавашната политическа криза.

„В момента случаят Македония се разглежда в САЩ, от тамошните мозъчни тръстове, неправителствени организации и дори от членове на Конгреса. Вероятно въпросът (със Сорос) се подига в по-широк контекст, не само за Македония. Подобен е моделът на работа и в други страни, за които вече има реакции“, посочи президентът. „Ще видим какви ще бъдат резултатите и от разследванията“, добави той, отбелязва още БГНЕС.

Запитан как коментира факта, че някои неправителствени организации директно се опитват да се намесват в политиката, Иванов заяви, че Република Македония е жертва на намеса на чуждестранни фондации, които влияят върху местните неправителствените актьори не според интересите и нуждите на гражданите. „Имаме и неправителствени организации, които са функция на манипулация, на натиск и поставянето на въпроси, които не са в интерес на нашите граждани“, отбелязва президентът Иванов.

Затова тази сфера, която е твърде либерална, по някакъв начин трябва да се регулира, продължи той: „Да се знае кой дава пари, от къде идват тези пари, каква е целта на тези милиони, които влизат без никой да ги контролира и просто да създават проблеми, които не могат толкова бързо да се преодолеят“, заяви президентът.

Докато не бъдат отстранени правната и политическа пречка, не мога да предоставят мандата за съставяне на правителството, заяви още той в интервю.

Манифест за единна Македония бе оповестен от ВМРО-ДПМНЕ

Партия ВМРО-ДПМНЕ излезе с манифест за „единна Република Македония“, в който се дават множество препоръки за справяне с кри...

Според Иванов има правен и политически проблем, за да се даде мандат. По-същественият е политическият проблем, който е т.нар. албанска платформа.

Според него мнозинството беше осигурено чрез изнудване - да бъде приета платформа на партии на албанците от Македония, която е създадена в Тирана, в кабинета на албанския премиер Еди Рама. „Това според нашата конституция и съгласно нашите закони е поставянето на Македония в подчинено положение и зависимост на друга държава. Това е престъпление, но то противоречи и на клетвата, която съм дал, когато поех президентския пост, защото аз не само съвестно и честно трябва да изпълнявам функциите на президент, а и да защитавам Конституцията и законите, аз съм отговорен за суверенитета , териториалната цялост и независимостта на Македония“, посочи държавният глава.

Според Иванов, ако даде мандат на някого, който е приел платформа на чужда държава, независимостта на страната ще бъде поставена под въпрос и решението му ще бъде оспорено.

„Затова казах, че щом се премахнат правната и политическата пречки, няма да е проблем връчването мандата, повтори Георге Иванов. Той добави, че решението е превантивно, за да се избегнат още по-големи проблеми.

Припомняме, че Георге Иванов бе предложил парламентарно представените партии да се откажат от „албанската платформа“, за да връчи мандат, но това досега не бе направено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com