Георгиевски избран за лидер на ВМРО-НП, предлага компромис за името

7735
Георгиевски избран за лидер на ВМРО-НП, предлага компромис за името

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски /1998-2002 година/ късно тази нощ бе избран за лидер на ВМРО-Народна партия, предаде БГНЕС.

Георгиевски бе избран почти единодушно от делегатите на 15-я извънреден конгрес на партията. До сега той бе почетен председател на формацията. "ВМРО-Народна партия е гражданска дясна партия с претенции да се превърне в трета политическа партия в Македония. Тя е отворена за всички граждани на страната", каза при обръщението си пред делегатите Любчо Георгиевски.

"Бъдещето на Република Македония е в Европейския съюз и НАТО. ВМРО-Народна партия открито ще говори за действителността в страната. Ние ще направим всичко възможно да решим дългогодишния спор за името с Гърция, който блокира членството ни в ЕС и Атлантическия пакт. Като възможен компромис е да се приеме наименованието Горна или Северна Македония", подчерта Георгиевски и добави: Оставането на Македония извън НАТО и ЕС може да доведе до сериозно влошаване на сигурността в републиката.

Припомняме, че Георгиевски заема лидерския пост само няколко седмици след като бившият председател на партията Мариян Додовски премина в редиците на управляващата ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски. През последните няколко месеца Георгиевски открито обвини Груевски в югославизиране на Македония и диктаторско управление. Според него проектът "Скопие 2014" е превърнал македонската столица в "Дисниленд".

Груевски застана начело на ВМРО-ДПМНЕ, след като Георгиевски се оттегли от лидерския пост на тази партия през пролетта на 2003 година. Груевски бе министър в кабинета на Любчо Георгиевски.

Искат арест за Любчо Георгиевски заради българското гражданство

Световният македонски конгрес (СМК) призова властите в Скопие да арестуват Любчо Георгиевски за предателство, пише днес македонският ве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com