Гърция мисли как да привлече богати чужденци

5921
Гърция мисли как да привлече богати чужденци

Министерството на финансите в Гърция обмисля идеята да предложи данъчни отстъпки на чужденци с високи доходи, които решат да се установят да живеят в страната. Подобни регулации вече има в страни като Швейцария и Великобритания, пише вестник „Катимерини”.

Според запознати източници министерството предлага на чужденците, които изберат Гърция за свое постоянно местожителство, да бъдат облагани с данъци само за приходите им в страната. Техните приходи, които идват от други страни, няма да се облагат с данъци, а данъчната ставка ще бъде фиксирана.

Имигранти ще съдят Гърция за нападенията на "Златна зора"

Представители на 20 имигрантски организации обявиха намерението си да дадат Гърция под съд в Европейския съд за правата на човека. Те ...

Целта на мярката е да се създаде благоприятна за бизнеса и за инвестиции среда.

Освен това се планира предоставянето на петгодишно разрешително за жителство на граждани от трети страни, които планират да закупят в Гърция имот за най-малко 300 000 евро.

В същото време продължава разделението между Международния валутен фонд (МВФ) и неговите европейски партньори относно намиране на взаимно изгодно решение за Гърция.

Несъгласието на Германия еврозоната да поеме още загуби от гръцките облигации, принуди страните от паричния съюз на Европа да потърсят по-сложни начини да помогнат на Атина да се справи с дълговото бреме, коментира британският Financial Times. Финансовите министри на еврозоната и Международният валутен фонд не се споразумяха на последната си среща точно как да се свие дълга на Гърция, но се очаква това да се случи в понеделник, тъй като по думите на председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер се обсъждат само “технически подробности”.

Гръцките кредитори се разотидоха разочаровани

Чувство на неудовлетвореност беше изписано на лицата на финансовите министри от еврозоната, когато те напускаха рано в 3.30 часа тази с...

Основната спънка пак идва от Германия – Берлин отказва да бъдат намалени и лихвите по спасителните заеми за южната ни съседка с мотива, че са незаконни, тъй като биха представлявали фискален трансфер.

Алтернативата е временният спасителен фонд на еврозоната да отпусне още 10 млрд. евро на Гърция, които да се използват за обратно изкупуване на гръцки облигации от частните инвеститори. Това е и мярката, която като че ли печели най-сериозна подкрепа от страна на гръцките кредитори, посочва изданието.

Отпускането на тези средства обаче е поредното политическо предизвикателство пред еврозоната, тъй като предложението трябва да мине през неспокойните парламенти на Германия, Холандия и Финландия.

Сделка за дълга на Гърция обаче трябва да бъде постигната, защото той продължава да нараства заради дълбоката дългогодишна рецесия, обхванала страната и вероятно ще достигне 190% от БВП още в следващите 2 години.

Гърция отхвърли искане на МВФ за още съкращения

Гърция е отхвърлила искане, поставено от Международния валутен фонд (МВФ) в последната минута, за това да бъдат съкратени още хиляди сл...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com