Гърция спечели малко време

4442
Гърция спечели малко време

Изборите на 17 юни позволиха на Гърция да продължи комуникацията със своите партньори, за да може да бъде разработен нов план за излизане от кризата с възможно най-малка нестабилност. Но е много вероятно гърците да са показали как се засилват към ръба на пропастта и са повредили своите спирачки. За да може нещата да започнат да се променят, партиите в новия парламент трябва да преодолеят себе си. В момент, когато някои се чувстват оправдани, а други са дълбоко ранени, те ще се придържат с още по-голямо отчаяние към своята политика. При всички положения ще бъде трудно да се надяваме на нов дух на сътрудничество.

Най-големите победители са дясноцентристката партия „Нова демокрация”, която се нареди първа с около 30% от гласовете, и радикалната лява коалиция Сириза, която от 5% през 2009 година, увеличи своите гласове до 17% през май и над 27% на 17 юни. Нито една от партиите обаче не успя да спечели мнозинство. Сириза ясно заяви, че няма да вземе участие в никакво правителство, дори ако „Нова демокрация” не успее да формира коалиция и мандатът бъде връчен на втората партия на изборите. Сириза ще бъде мощна опозиционна сила. Тя настоява, че меморандумът, който предвижда реформи в замяна на заеми, трябва да бъде анулиран, тъй като той не е легитимен. Лидерът Алексис Ципрас настоя, че Сириза ще присъства при взимането на всяко едно решение.

Лидерът на „Нова демокрация” Андонис Самарас е изправен пред трудна задача – първо той трябва да успее да формира коалиция – дали само с ПАСОК или с ПАСОК и Демократичната левица, а след това трябва да се опита да управлява във времена, които изискват трудни решения. Сириза има силата и причините да се противопоставя на спасителното споразумение. За да формира правителство, Самарас ще трябва да отстъпи пред исканията на своите потенциални партньори. По време на своята политическа кариера той показа, че му е много трудно да прави компромиси и да си сътрудничи.

ПАСОК е в пълен смут. Въпреки че се знаеше, че много от нейните поддръжници ще гласуват за „Нова демокрация”, за да може консерваторите да се наредят на първо място и Сириза да не получи допълнително 50 места в парламента, социалистическата партия успя да спечели едва 12-13%. ПАСОК се страхува, че може да загуби още гласове заради Сириза. Без ПАСОК „Нова демокрация” няма да може да формира управляваща коалиция само с Демократичната левица.

Ако бъде формиран кабинет, начело с „Нова демокрация”, то за партньорите ще бъде много трудно да работят с консерваторите. Те не са свързани идеологически и опасявайки от нова загуба на гласове в полза на Сириза, ще поставят искания, които ще вържат ръцете на Самарас. Сириза, крайнодясната националистическа партия „Независими гърци” и неонацистката „Златна зора”, както и Комунистическата партия, ще откажат всякаква възможност за компромис с правителството.

Всяка една от партиите ще се придържа към собствената си политика. Това ще доведе до безкраен конфликт. Във времена, когато са нужни много трудни решения за провеждане на реформите в Гърция, и за воденето на преговори с партньорите, най-вероятно няма да го има толкова нужният национален консенсус. Вместо това е много вероятно да последва нестабилност и нови избори. Нека се надяваме, че партиите ще успеят да преодолеят собствените си интереси и ще ни опровергаят.

Катимерини

В Германия: "Драхмагедонът" е избегнат

Гърция направи избора си, пише „Ди Велт”. Гръцките гласоподаватели отговориха с "да" на еврото, на Европа, на строгите мерк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com