Хърватия в ЕС - тържества, но и черни знамена

16305

С фойерверки и празненства десетки хиляди хора в цяла Хърватия тази нощ честваха официалното влизане на страната в ЕС, 22 години след обявяването на независимост от бивша Югославия.

„Добре дошли в ЕС”, приветства председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу голямото множество, което се бе събрало в столицата Загреб, малко преди „Одата на радостта” на Бетовен да прозвучи в чест на 28-ия член на европейския блок.

Хърватия официално влезе в ЕС

Десетки хиляди хървати приветстваха в първите минути на 1 юли влизането на страната в Европейския съюз. Това стана 22 години след откъс...

„Тази нощ е историческа. Вие върнахте Хърватия на мястото, което заслужава – в сърцето на Европа”, заяви Барозу, след като точно в полунощ бе дадено началото на празненствата.


В столицата се събраха 170 официални гости от чужбина - най-вече висши представители от ЕС, от страните членки и от съседни държави. Пристигнаха президентите на Гърция, Италия, Литва, Кипър, Албания и всички републики от бивша Югославия.

Президентът на Хърватия Иво Йосипович пък призова своите сънародници да бъдат оптимисти. „Да не оставяме облака на икономическата криза да помрачи нашия оптимизъм. Кризата е предизвикателство и възможност да направим утрешния ден по-добър от днешния”, подчерта президентът.

Хърватия - факти и цифри

На 1 юли Хърватия ще се присъедини към Европейския съюз, предаде БГНЕС. Ето и няколко интересни факти и цифри за новата страна - членк...

Освен в Загреб, празненства имаше в Сплит, Дубровник, Вараждин и Риека.

В същото време обаче противниците на влизането на Хърватия в ЕС посрещнаха датата на присъединяването на балканската страна с поставени на домовете си черни знамена. Активистите се обединиха чрез социалната мрежа Фейсбук в съответната група.

"Призоваваме всички на 1 юли, когато Хърватия вече е член на ЕС, да сложат на къщите си, апартаментите, по балконите и прозорците черни знамена. За това може да послужат и черни фланелки – Евросъюзът не заслужава повече", подчертаха организаторите на акцията.

Представителите на движението "Окупирай Хърватия" също обявиха за провеждането на протестни акции срещу влизането в ЕС в Загреб. Според демонстрантите влизането в Евросъюза няма да бъде "вълшебно" решение на проблемите, а напротив – ще постави други съдбоносни въпроси. "Влизането в ЕС е икономически геноцид по отношение на гражданите на страната", подчертават активистите.

Членска карта № 28 за Хърватия

На 1 юли Хърватия ще стане пълноправен член на ЕС. За разлика обаче от предишни разширявания на общността, днес няма и следа от някакв...

Според данните от последните проучвания на общественото мнение, без уговорки евроинтеграцията се подкрепя едва от 23 процента от гражданите на страната. Много хора се отнасят скептично към европейското бъдеще и смятат, че с влизането в ЕС на Хърватия ситуацията само ще се влошава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com