И авторът на "Строителите на съвременна България" Симеон Радев с паметник в Скопие

9538
И авторът на "Строителите на съвременна България" Симеон Радев с паметник в Скопие

Авторът на „Строителите на съвременна България” Симеон Радев се сдоби с паметник в Скопие, съобщиха за „Фокус” читатели от македонската столица.

Бюст на Симеон Радев е поставен на покрива на македонското Министерство за надворешни работи, което ще рече Министерство на външните работи.

Така авторът на „Строителите на Съвременна България”, български писател, публицист и дипломат, стана поредната българска историческа личност, превърната в новомакедонец.

Паметници и бюстове в Скопие вече имат един от последните владетели на Първото българско царство - цар Самуил, ръководителите на ВМОРО – Гоце Делчев и Дамян Груев, репресираните и отричани Методи Шаторов, убит от сърби на Милеви скали, Пазарджишко, и Методи Андонов – Ченто, лежал в затвора в Идризово в процеса на дебългаризацията на Македония.

Историци припомнят, че идеята за присвояването на Симеон Радев и кооптирането му в македонската история не е от днес. Македонски дипломати и историци искаха да поставят паметна плоча на Радев в Париж.

Симеон Радев е бележит български общественик, дипломат, писател и публицист, който във въведението на фундаменталния си труд „Строителите на съвременна България” пише така: „Миналото, от което България е получила струите на своя нов живот, е епохата на Възраждането. В нея трябва да търсим добродетелите на духа и на волята, чрез които българският народ възмогна над трудностите на една млада държава и над рисковете на една бурна история”.

Може би този надпис трябва да стои и на паметника в Скопие.

 

Симеон Радев е роден на 19 януари 1879 г. в Ресен. Учи в българските училища в Ресен, Охрид и Битоля. Стипендиант на Българската екзархия в Цариградския султански френски лицей „Галатасарай”.

Създател и издател на вестник „Вечерна поща”, списание „Художник”, вестниците „Воля” и „Ефор”.

Член на ВМОРО от 16-годишна възраст. Доброволец в Македоно-Одринското опълчение по време на Балканската война.

Автор на „Строителите на съвременна България”, „Ранни спомени”, „Това, което видях от Балканската война”, „Македония и Българското възраждане през ХІХ век”, „Българската студентска колония в Женева”.

Симеон Радев е участник в Букурещката мирна конференция през 1913 г. Дипломат в Букурещ и Берн. Напуснал дипломатическата служба през 1917 г. и заминал като доброволец на фронта.

Гърция отвръща на "Скопие 2014": Туристически проект за Александър

Гърция намери начин, за да отговори на Македония за проекта „Скопие 2014”, пише днес македонският вестник “Дневник&rd...

През 1918 г. е един от представителите на България при изработването на Солунското примирие, след което България излиза от Първата световна война.

Пълномощен министър в Холандия, Турция, САЩ, Великобритания и Белгия.

Умира с мисълта за бъдещето на България в София на 15 февруари 1967 г.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com