Иран свика посланиците на Великобритания, Холандия и Дания

1475
Иран свика посланиците на Великобритания, Холандия и Дания
Снимка: iStock/Guliver

Иран свика посланиците на Великобритания, Холандия и Дания, обвинявайки ги в приютяване на ирански опозиционни групировки, съобщиха от ислямската република, цитирани от БГНЕС.

Този ход идва след като 29 души, включително журналист, бяха убити при терористична атака на военен парад в иранския град Ахваз в събота.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Иран

Терористичната организация „Ислямска държава” пое отговорност за атентата срещу военен парад в Югозападен Иран, съобщава АФ...

Свързаното със Саудитска Арабия Патриотично арабско демократично движение в Ахваз твърди, че е поело отговорност за нападението.

"Не е приемливо тези групировки да не фигурират в списъка от терористични организации на Европейския съюз, тъй като не са извършили досега терористична атака в Европа", заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, цитиран от Спутник.

Преди това говорителят на иранските въоръжени сили генерал Абдолфазъл Шекарчи каза, че бойците, извършили терористичната атака, са свързани със Съединените щати и Израел. Иранският външен министър Джавад Зариф също обвини "регионалните спонсори на тероризма и техните американски господари" за организирането на атаката.

В реч, посветена на конфликта от 22 септември 1980 г., когато Ирак навлезе в източната си съседка, иранският президент Хасан Рухани предупреди Доналд Тръмп да не повтаря лудостта на Саддам Хюсеин.

Атентат в Иран, има загинали

11 души загинаха, сред които журналист при атентат по време на военен парад в иранския град Ахваз, съобщи ВВС. Сред жертвите има цивилн...

"Същото ще се случи и с Тръмп. Америка ще бъде последвана от същата съдба като Саддам Хюсеин", каза той на воененния парад в иранската столица.

Иранският президент подчерта, че Иран никога не е водил война и не е нахлувал в друга държава и няма намерение да го прави, но ще бъде готов да се защити и няма да се откаже от отбранителните си способности.

"Иран няма да се откаже от защитните си оръжия ... включително ракетите си, които правят Америка толкова ядосана", отбеляза Рухани, позовавайки се на големия арсенал на страната в областта на ракетните системи за къси, средни и дълги разстояния. "Най-надеждните оръжия на Ислямската република са ракетите, а с неотдавнашния вражески натиск, ние оценяваме нашите ракети повече от всякога", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com