Ислямисти не пускат конкурса Мис Свят в Джакарта

10941
Ислямисти не пускат конкурса Мис Свят в Джакарта

Медийният магнат и милиардер Хари Таноесодибжо, който уреди провеждането на конкурса Мис Свят в Индонезия, обвини в понеделник правителството в Джакарта, че се е поддало на натиска на радикални ислямисти и е преместило надпреварата за красавици на о. Бали, предаде БГНЕС.

Първоначалните планове бяха първите няколко тура от конкурса да се проведат на о. Бали, а домакин на заключителните кръгове и на финала да бъде столицата Джакарта. Но столицата беше залята от протести на ислямисти, носещи плакати с надписи "Мис Свят, отивай в пъкъла!" или "Мис Свят е конкурс за к..ви", поради което на 7 септември, т.е. само ден преди старта на надпреварата, властите разпоредиха конкурсът да се проведе изцяло на населения предимно с хиндуисти.

Миналата седмица медийната империя на Таноесодибжо – MNC обясни на своята аудитория и на света, че е невъзможно пренареждането на цялата програма на Мис Свят. 47-годишният милиардер се опита напразно да използва контактите си с властите, които останаха непреклонни. В крайна сметка той заяви в понеделник, че заключителните кръгове и финалът на 28 септември на Мис Свят ще се проведат около Нуса Дуа, в южните райони на Бали. Организаторите правят чудеса, за да успеят да осигурят съответните хотели за хилядите участници и гости на конкурса.

Властите в Джакарта имат традиция дори да отменят светски събития под натиска на радикални ислямисти – най-известен е случаят с отменения миналата година концерт на Лейди Гага в Джакарта.

Състоянието на Хари Таноесодибжо е оценявано от сп. "Форбс" на 1,7 млрд. долара и в неговата империя влизат телевизионни станции и вестници.

Индонезия е най-многолюдната мюсюлманска държава в света. Макар огромната част от населението да изповядва умерения ислям, малобройни радикални ислямисти набират през последните години нарастващо влияние в обществения и политически живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com