Ислямистите в Египет с двоен стандарт към жените

14925
Ислямистите в Египет с двоен стандарт към жените

Египетското президентство стартира в неделя "инициатива в подкрепа на правата и свободите на египетските жени", която ще бъде длъжна да предлага закони и стратегии, предаде БГНЕС.

Тази новина идва скоро, след като Египет неохотно взе отношение към Декларацията на ООН, осъждаща насилието срещу жените.

Целта на инициативата е да "посочи" икономически, политически или социални проблеми, пред които се изправят жените в Египет и да предложи "набор от политики, закони и механизми", за посредничество и помощ.

Държавните органи като Националния съвет на жените, асоциации, университетски преподаватели, както и сунитската организация Ал-Азхар и коптската църква бяха поканени да се присъединят към инициативата, която трябва да продължи повече от три месеца.

Тормозът на жените по улицата - ежедневно явление - се изражда редовно в продължение на две години в сексуално насилие при колективни мероприятия. Това ще бъде първата тема, каза на пресконференция Омайма Камел, съветничка на президента Мохамед Морси по въпроси засягащи жените.

Инициативата бе посрещната със скептицизъм.

"Може ли да бъде ефективна, ако конституцията на страната маргинализира жените и игнорира техните основни права?", пита активистката Мариам Киролос. "Откакто Морси дойде на власт, жените бяха маргинализирани в процеса на вземане на важни решения и изложени на нарастващото насилие", оплака се тя.

Според дипломати Египет и страни като Иран и Русия са се опитали да отслабят Декларацията на ООН за насилието срещу жени, приета най-накрая преди две седмици.

Мюсюлмански братя - ислямистката организация, към която принадлежи Морси, смята, че този документ е в противоречие с исляма и ще доведе до "пълна деградация на обществото", ако бъде приет.

"Ние не сме реакция /на документа на ООН/, ние не сме алтернатива", казва Камел.

Говорител на инициативата съобщи в края на международна конференция, че чужденци ще бъдат поканени, за да се убедят, че всичко, което се казва за положението на жените в Египет, не е вярно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com