Испанските ЛГБТ обезпокоени за хомосексуалния брак

4454
Испанските ЛГБТ обезпокоени за хомосексуалния брак

Сред сватбени рокли, техно музика и призиви за толерантност стотици хиляди участваха в мадридския Гей прайд, който премина под знака на хомосексуалния брак, въведен през 2005 г., но непрекъснато заплашван от десницата от оспорване в съда, предаде БГНЕС.

"Да, искам го" - този вик на сърцето е написан с големи букви на един от дефилиращите камиони, на борда на който десетки лесбийки в булчински рокли танцуват и издигат плакати в защита на правата си. "Защо толкова хомофобия, когато годеницата ми е толкова красива?", се чете на един от тях.

Под палещото слънце и погледа на многобройни туристи, хомосексуалните и симпатизантите на гей каузата дефилираха в испанската столица, където организаторите очакваха 1,2 милиона участници.

Лозунгът на дефилето бе "Равен брак: равенство без ограничение" почти седем години след влизането в сила на браковете на лица от един и същи пол на 3 юли 2005 г., защото след завръщането на десницата на власт през декември м.г. хомосексуалната общност е обезпокоена. Народната партия на премиера Мариано Рахой е депозирала още от 2005 г. молба за преразглеждане пред конституционния съд, който не се е произнесъл оттогава.

Редактор: Яна Баярова

Хомосексуалността и Пентагона

Американската армия чества "хомосексуалното достойнство" за първи път след падането на гей табутата в нейните редове. От септември во...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com