Италианският президент възложи на левите да съставят правителство

3304
Италианският президент възложи на левите да съставят правителство

Италианският президент Джорджо Наполитано даде мандат за сформиране на правителство на лидера на спечелилите изборите левоцентристи Пиер Луиджи Берсани.

Берсани получава мандат с условието да има няколко дни, за да се опита да си осигури мнозинство в горната камера на парламента където няма достатъчен брой сенатори, за да може да управлява, информира bTV.

Берлускони влезе в болница

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони е приет в болница заради проблеми с очите. Медийният магнат твърди, че заради здравословния...

Според медиите в Италия Берсани ще опита да направи коалиция с гражданското движение на комика Бепе Грило. Грило обаче декларира, че няма да подкрепя никоя политическа партия и че е в парламента, за да ги контролира.

При отказ на Грило Берсани може да разчита само на подкрепа от страна на опонента си Силвио Берлускони, който изглежда готов да подаде ръка, за да си гарантира имунитет срещу съдебните процеси. Ако Берсани не успее да състави кабинет, президентът ще трябва да даде живот на програмно правителство. Задачите пред него са да приключи оздравителните реформи на премиера в оставка Марио Монти и да промени закона за изборите.

На изборите преди месец нито една политическа формация не набра достатъчен брой гласове, за да получи категорично мнозинство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com